Το στρες βλάπτει σοβαρά την υγεία- Γιατί όμως;

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Είναι γεγονός πλέον πως οι περισσότερες παθήσεις οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες, με τον μεγαλύτερο εχθρό της υγείας να είναι το στρες. Με τις συνθήκες που επικρατούν στην καθημερινότητα μας, το έντονο στρες είναι χαρακτηριστικό των περισσότερων ανθρώπων, όμως αυτό αποδεικνύεται καταστροφικό.

Όταν το στρες αυξάνεται απότομα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα που αποτελεί ασπίδα για τον οργανισμό μας, καταρρέει. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ευνοεί την εισβολή μικροβίων στον οργανισμών μας και εμείς αρρωσταίνουμε πολύ πιο εύκολα.

Αυτό

έχει να κάνει με την κορτιζόλη, μία ορμόνη που είναι χρήσιμη σε μικρές δόσεις και η ιατρική κοινότητα ονομάζει “ορμόνη του στρες”. Με την κατακόρυφη αύξηση του στρες όμως, αυξάνεται και η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης.

Η κορτιζόλη ναι μεν αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το κάνει όμως για να μας προστατέψει από κάτι χειρότερο. Όταν ο άνθρωπος καταβάλλεται από στρες, η παραγωγή της κορτιζόλης βοηθά στην μείωση της φλεγμονής μέσω της αποδυνάμωσης κάποιων αντισωμάτων που ευθύνονται γι’ αυτή. Άλλος ένας λόγος που η κορτιζόλη είναι απαραίτητη στον οργανισμό, είναι η απόδειξη από τους επιστήμονες πως η ορμόνη αυτή, ενεργοποιεί την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα.

Όμως, όταν μιλάμε για χρησιμότητα της κορτιζόλης, αναφερόμαστε σε μικρά ποσοστά. Για την ακρίβεια, σε καταστάσεις έντονου στρες, το σώμα χρειάζεται αυτά τα Τ-κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια, και, δυστυχώς, η κορτιζόλη εξακολουθεί να τα καταστέλλει, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι λοιπόν, ο οργανισμός μας είναι άοπλος απέναντι στην επίθεση του ιού.

Για να αρρωστήσει βέβαια κανείς, χρειάζεται η επαφή με τo μικρόβιo, όμως όταν αυτό εισέλθει στον οργανισμό, θα βρει πρόσφορο έδαφος για να μείνει. Αποτέλεσμα, να μείνουμε στο κρεβάτι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, πηγαίνοντας πίσω το καθημερινό μας πρόγραμμα. Όλα αυτά, επειδή επιτρέπουμε στον εαυτό μας να καταστρέφεται από συνθήκες που μας στρεσάρουν.

Το στρες σίγουρα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί στην ολότητα του και κάτι τέτοιο δεν είναι και υγιές. Όμως, καλό είναι να καταφέρουμε να αντιμετωπίζουμε κάποια πράγματα με χαμόγελο, προκειμένου να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από τις διάφορες παθήσεις.

Το άρθρο Το στρες βλάπτει σοβαρά την υγεία- Γιατί όμως; εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα