Το νέο “αόρατο” υπερόπλο της Κίνας

Το νέο «αόρατο» μαχητικό αεροσκάφος J-31, το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το τελευταίας γενιάς αμερικανικό αντίστοιχό του, F-35, παρουσίασε χθες Τρίτη σε διεθνή έκθεση στην πόλη Ζουχάι η Κίνα, κάνοντας επίδειξη ισχύος ως δεδομένα πλέον μεγάλης δύναμης όχι μόνο στην Άπω Ανατολή αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια στιγμή που στο Πεκίνο ολοκληρωνόταν η σύνοδος κορυφής της Ζώνης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και άλλων ηγετών των χωρών της περιοχής.

Το «αόρατο» κινεζικό βομβαρδιστικό

νέας γενεάς J-31, είναι το αντίστοιχο του αμερικανικού Στελθ F-35, με το οποίο θα ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές, με πρώτους υποψήφιους αγοραστές τις χώρες που αποκλείονται, για πολιτικούς λόγους, από την αμερικανική αγορά όπλων.

Η κατασκευή του J-31 αποτελεί άλλο ένα βήμα αναβάθμισης της στρατιωτικής θωράκισης της Κίνας. Πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμούσε ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες μέχρι χθες περιορίζονταν κυρίως στην υπεράσπιση του εθνικού τους χώρου, αποκτούν σταδιακά ικανότητες διεξαγωγής τόσο αμυντικών όσο και επιθετικών επιχειρήσεων, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Πεκίνου έγινε κάποια πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων με τις συναντήσεις που είχε ο Σι Τζινπίνγκ με τον Σίνζο Αμπε, όπως και με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο.

Πηγές: Καθημερινή, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα