Σε πορεία προσεδάφισης στον κομήτη 67P το διαστημικό όχημα-ρομπότ “Φιλέας” (Live)

Αντίστροφα μετρούν οι επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων για την προσπάθεια προσεδάφισης του διαστημικού οχήματος-ρομπότ «Φιλέας» στον κομήτη 67P, ο οποίος κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Ο «Φιλέας» έχει ήδη αποχωριστεί από το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» σήμερα το πρωί και αναμένεται μετά από επτά περίπου ώρες να ξεκινήσει την τελική προσπάθεια προσεδάφισης στον κομήτη.

Πριν από λίγη ώρα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, η υπεύθυνη για την αποστολή του σκάφους Rosetta ομάδα έδωσε το πράσινο φως

για το εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

«Έχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό», έγραψε στο Twitter η ομάδα της «Ροζέτα» ανάρτηση που επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για την ρίψη τουοχήματος- ρομπότ «Φιλέας» στον κομήτη «Τσοριούμοφ-Γερασιμένκο» όπως ονομάστηκε από τα ονόματα των επιστημόνων που τον ανακάλυψαν, η 67P όπως είναι η επιστημονική του ονομασία.

Το εγχείρημα του αποχωρισμού ήταν προγραμματισμένο για τις 10.35 ώρα Ελλάδος, και η επιβεβαίωση ήρθε 28 λεπτά αργότερα, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του σήματος που εξέπεμψε η «Ροζέτα».

Κατά το διάστημα του ταξιδιού του προς τον κομήτη το όχημα-ρομπότ «Φιλέας» θα τραβήξει φωτογραφίες της «Ροζέτα) και στη συνέχεια θα κατεβεί, με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

«Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του «Φιλέα». Η επιβεβαίωση της προσεδάφισης δεν αναμένεται να φθάσει στη Γη πριν από τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο «Φιλέας» και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο κομήτης θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Όποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος «Ροζέτα» θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τα δείγματα που θα συλλεχθούν από την επιφάνεια του κομήτη αναμένεται να «ρίξουν φως» στις συνθήκες σχηματισμού της Γης και άλλων πλανητών, καθώς οι κομήτες είναι στην ουσία υπολείμματα της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα