Το μεθάνιο από τους ωκεανούς αυξάνει «το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι το μεθάνιο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ τεράστιες ποσότητες μεθανίου διαρρέονται στην ατμόσφαιρα από τον Αρκτικό ωκεανό.

Το μεθάνιο έχει υπολογιστεί, ότι σε ένα χρονικό διάστημα 100 ετών είναι 20 φορές πιο ισχυρό στη δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας και άρα φέρει ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα.

Η νέα αυτή έρευνα, με επικεφαλής

τον Έρικ Κορτ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας και του Εργαστηρίου Αεροπροώθησης της NASA έδειξε πως το μεθάνιο καταφέρνει και διαφεύγει στην ατμόσφαιρα μέσα από ρωγμές στους πάγους της Ανταρκτικής, και κυρίως σε περιοχές που έχουν λιώσει οι πάγοι με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες μεθανίου να εισρέουν στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε κάποιες άλλες επιστημονικές μελέτες, είχε εντοπιστεί διαρροή μεθανίου προς την ατμόσφαιρα και από θάλασσες της βόρειας Σιβηρίας, ωστόσο αυτό που σόκαρε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε περιοχές με μεγάλα ωκεάνια βάθη, όπως η Ανταρκτική. Τότε, ο επικεφαλής της έρευνας Ε. Κορτ, εκτίμησε, μάλιστα, πως κατά μέσο όρο απελευθερώνονται 2 χιλιοστά μεθανίου ανά τ.μ. ωκεανού κάθε ημέρα.

Τέλος, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή και λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής, τόσο θα αυξάνεται η διαρροή μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας την ένταση της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα