Το μεταναστευτικό και η αντιμετώπισή του στο τραπέζι των «28»

Το μεταναστευτικό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, είναι το θέμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «28». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρούν λύσεις για να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία στη Μεσόγειο αλλά και το ρεύμα της μετανάστευσης προς την Γηραιά Ήπειρο, η οποία δεν θα μπορεί από κάποια στιγμή και μετά να δεχθεί όλο αυτό το κύμα των μεταναστών, ενώ υπάρχουν και οι πρόσφυγες λόγω των πολεμικών συρράξεων σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη και την κατάσταση με αντάρτικες ομάδες που επικρατεί

σε χώρες της κεντρικής και βορείου Αφρικής.

Στις ασκήσει «επί χάρτου» ενόψει της Συνόδου, οι τεχνοκράτες σύμβουλοι των ηγετών έχουν εκπονήσει σχέδια, με διάθεση περισσότερων κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις που διενεργούνται στα νότια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, την αντιμετώπιση των σύγχρονων δουλεμπόρων με καταστροφή των σκαφών που διαθέτουν, ενώ αναμένεται να τεθεί και το θέμα της παροχής ασύλου, δηλαδή ποιοι το δικαιούνται και με ποιες προϋποθέσεις.

Εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι θέσεις των χωρών του νότου, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας χώρας, που τονίζουν προς τις χώρες του βορρά, ότι αναλαμβάνουν μεγάλο βάρος του προβλήματος, χωρίς την ανάλογη στήριξη και υποδοχή προσφύγων.

Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτείνεται να διπλασιαστεί από τα 3 στα 6 εκατ. ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα των «Τρίτων» και «Ποσειδών».

Όλα τα παραπάνω αλλά και άλλα πολλά αναμένεται να συζητηθούν και βέβαια όλοι περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν για αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό ζήτημα, που έχει προκύψει όχι τώρα πια στην πόρτα της Ευρώπης, αλλα στην αυλή της πλέον.

Keywords
Τυχαία Θέματα