Για μονοπώλιο κατηγορεί την Gazprom η Ε.Ε.- Αντιδράει η εταιρεία και ο Λαβρόφ

Για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στις αγορές φυσικού αερίου» κατηγόρησαν οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ρωσικό «κολοσσό» Gazprom.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε κοινοποίηση αιτιάσεων στην Gazprom υποστηρίζοντας ότι «ορισμένες από τις επιχειρηματικές πρακτικές της στις αγορές αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ».

«Η Gazprom παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

της ΕΕ, ακολουθώντας συνολική στρατηγική διαχωρισμού των αγορών φυσικού αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, περιορίζοντας, π.χ. τη δυνατότητα διασυνοριακής μεταπώλησης του φυσικού αερίου από τους πελάτες της», αναφέρεται στην έκθεση της Ένωσης.

Από την πλευρά της, η Gazprom έχει προθεσμία 12 εβδομάδων για να απαντήσει στην κοινοποίηση αιτιάσεων, ενώ μπορεί επίσης να ζητήσει προφορική ακρόαση για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Υπογραμμίζεται πως η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την τελική έκβαση της έρευνας.

Η αρμόδια Επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βέσταγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό αγαθό στην καθημερινή μας ζωή: χρησιμεύει στη θέρμανση των σπιτιών μας, στο μαγείρεμα και στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Συνεπώς, η διατήρηση θεμιτού ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου είναι ζήτημα υψίστης σπουδαιότητας. Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ― ανεξαρτήτως του αν είναι ευρωπαϊκές ή όχι — οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ. Φοβάμαι ότι η Gazprom παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ. Θεωρούμε ότι μπορεί να έχει δημιουργήσει τεχνητούς φραγμούς που αποτρέπουν τη ροή φυσικού αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε άλλες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο διασυνοριακός ανταγωνισμός. Με τη διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου, η Gazprom έχει τη δυνατότητα να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, κρίνουμε αθέμιτες. Εάν οι ανησυχίες μας επιβεβαιωθούν, η Gazprom θα υποστεί τις νομικές συνέπειες της συμπεριφοράς της». Σύμφωνα με τη Βεστάγκερ, οι τιμές σε κάποιες χώρες ήταν έως και 40% υψηλότερες συγκριτικά με άλλες.

Πάντως, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θεωρεί αβάσιμες τις αιτιάσεις που προέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμένοντας ότι η τιμολόγηση και άλλες πολιτικές της ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία. «Η Gazprom αναμένει την επίλυση αυτής της κατάστασης στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί μία αποδεκτή λύση για την αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αντιδρώντας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «όλα τα συμβόλαια που ισχύουν τώρα τα οποία υπέγραψε η Gazprom με τους εταίρους της, υπεγράφησαν με πλήρη σεβασμό προς το νομικό καθεστώς που ίσχυε στην ΕΕ την περίοδο εκείνη». «Αφού η ΕΕ υιοθέτησε το αποκαλούμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο υπήρξαν προσπάθειες, και συνεχίζονται τώρα, να εφαρμοστούν αναδρομικά αυτές οι απαιτήσεις και σε παλαιά συμβόλαια. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα