Το κουνούπι του δυτικού Νείλου επέστρεψε!

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά την εμφάνιση και δεύτερου επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική μέσα σε μια εβδομάδα.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κίτσιου

Πρόκειται για έναν ενήλικα άνδρα ασθενή, κάτοικο Αργυρούπολης, ο οποίος δεν έχει ιστορικό μετακίνησης–έκθεσης σε περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου. Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο μια ακόμη 70χρονη γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο, μετά από τσίμπημα κουνουπιού, παρουσίασε συμπτώματα μηνιγγίτιδας, με αποτέλεσμα

να μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε άριστη κατάσταση και αναμένεται να εξέλθει εντός των επόμενων ημερών.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εκτιμά πως θα υπάρξει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010 και συνεχίστηκε και το επόμενο έτος. Το καλοκαίρι του 2010 είχαν διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, εκ των οποίων τα 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Το 2011 διαγνώστηκαν 101 περιστατικά σε όλη την επικράτεια, από τα οποία τα 76 είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ περίπου 1% των ασθενών εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στα συμπτώματα της σοβαρής νόσου συμπεριλαμβάνονται ο υψηλός πυρετός με ρίγη, η εφίδρωση, ο πονοκέφαλος, η μυαλγία και η γενική αδιαθεσία. Άλλα συμπτώματα που μπορούν επίσης να εμφανιστούν είναι ναυτία, διάρροια και έμετος. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Να σημειωθεί πως ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής, σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι από 2 έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πώς να αποφύγω τη μόλυνση

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν –πέρα από την προστασία που παρέχουν οι σήτες ή οι κουνουπιέρες στα σπίτια μας- τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια. Επιθυμητή είναι η χρήση κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δρασ

Keywords
Τυχαία Θέματα