Η μάχη της επαναδιαπραγμάτευσης…

-Γιατί κινείται προσεκτικά η κυβέρνηση

-Οι προτεραιότητες του Αντώνη Σαμαρά

-Αγώνας δρόμου για τα ισοδύναμα μέτρα

-Η βιασύνη της αντιπολίτευσης και η σύγκρουση με τους συνδικαλιστές

Τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτεί η επαναδιαπραγμάτευση ανέδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που παρ’ ολίγο να προκαλέσουν και μια πρώιμη κυβερνητική κρίση. Όσοι πάντως έσπευσαν να προεξοφλήσουν, μεταξύ των οποίων και ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας

Νίκος Νικολόπουλος, ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει, μάλλον βιάστηκαν.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών -του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη- καθώς και από τις σαφείς δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών προκύπτει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει με συνέπεια στις δεσμεύσεις της, αλλά και με προσοχή για να μην γίνουν λάθη που μπορεί να βλάψουν τη χώρα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βέβαια επιχειρούν από την πλευρά τους με ιδιαίτερη σπουδή να εξαπολύσουν μύδρους περί εγκατάλειψης της επαναδιαπραγμάτευσης. Το κάνουν όμως όχι τόσο διότι το εννοούν (ή πολύ περισσότερο διότι τα ίδια πιστεύουν στην επαναδιαπραγμάτευση), αλλά γιατί θεωρούν ότι έχουν μπροστά τους μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να εκμεταλλευτούν τις όποιες αρρυθμίες από αυτή την πρώτη μεταβατική φάση μετά από τις εκλογές. Το δεύτερο θέμα, για το οποίο επίσης όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων, είναι οι αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες όμως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει πάση θυσία, καθώς θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό οι συγκρούσεις με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τις οποίες η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχουν «υιοθετήσει», φαίνεται ότι θα δώσουν τον τόνο για τη διαμόρφωση του κοινωνικού κλίματος το προσεχές διάστημα.

Επιμήκυνση

Το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται να τεθεί επίσημα τον Σεπτέμβριο, ενώ στο μεταξύ αναζητούνται τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα των συνολικά περίπου 12 δισ. ευρώ με όλες τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο να μην έχουν αυτά αυξημένο κοινωνικό κόστος.
Το κλίμα παραμένει πάντως ακόμη αρνητικό για τη χώρα μας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και όσα έχουν συμφωνηθεί. Οι δανειστές μας θέτουν θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική πλευρά και αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον συνάντησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ο υπουργός το μετέφερε μάλιστα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, εξηγώντας τις δυσκολίες που έχει για την ελληνική κυβέρνηση η υποβολή αιτήματος για επιμήκυνση στην παρούσα χρονική περίοδο. Οι πιστωτές ζητάνε άμεσα αποτελέσματα και να δείξει έμπρακτα η κυβέρνηση ότι εννοεί όσα διακηρύσσει. Γι’ αυτό και παρουσιάστηκε τελικά το φαινόμενο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλ

Keywords
Τυχαία Θέματα