Το κινηματογραφικό καλοκαίρι ξεκίνησε

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Δημήτρη Ζαχαράκη

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, όλο και περισσότεροι σινεφίλ αναζητούμε την κινηματογραφική απόλαυση εκτός της σκοτεινής αίθουσας. Οι δυνατότητες που προσφέρονται στις αρχές του καλοκαιριού, για ποιοτική και προσιτή οικονομικά διασκέδαση, είναι αρκετές. Θα εστιάσουμε σε μερικές από αυτές, με την ελπίδα ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού (εκτός από τις επαναλήψεις των ταινιών του χειμώνα) θα είναι αρκετές οι νέες κυκλοφορίες, αλλά και οι ενδιαφέρουσες επανακυκλοφορίες, οι οποίες προγραμματίζουν οι εταιρίες διανομής.

*We

love Short Films – Διήμερο Ταινιών Μικρού μήκους

7 & 7 ταινίες μικρού μήκους // Τετάρτη 22 & Τετάρτη 29 Ιουνίου

Η ταινία μικρού μήκους αποτελεί ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον των σινεφίλ, ειδικότερα με την άνθιση του ψηφιακού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια. Η ευκολία χρήσης των νέων τεχνικών μέσων δίνει δικαίωμα σε πειραματισμό για αναζήτηση ταυτότητας σε νέους δημιουργούς, οι οποίοι -αφηγούμενοι συνήθως μια απλή ιστορία, ένα περιστατικό ή μια κατάσταση- μέσα σε λίγα λεπτά μας έχουν προσφέρει μικρά κινηματογραφικά διαμάντια.

Στο διήμερο θα δούμε ταινίες μικρού μήκους αποκλειστικά από νέους Έλληνες κινηματογραφιστές. Μια επιλογή από ταινίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, οι οποίες, όμως, ξεχώρισαν και ταξίδεψαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάθε δημιουργός με το δικό του εντελώς ιδιαίτερο τρόπο, αφηγείται τη δική του ιστορία και κατασκευάζει τη δική του πραγματικότητα, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

-22 Ιουνίου :

Πρώτη μέρα του διημέρου και θα προβληθούν οι ταινίες: Washingtonia (Κ. Κοτζαμάνη), Travel Express (Ν. Ξύδη), Interview (Γ. Μπουγιούκας), Γειά σου Ανέστη (Δ. Κανελλόπουλος, Yelena (Δ. Αμπατζής), Θα σε δω το πρωί (Α. Ζεκολάρι) και Καθαρό ραδιόφωνο (Γ. Τελτζίδης).

-29 Ιουνίου:

Οι ταινίες που θα προβληθούν τη δεύτερη μέρα είναι: 13 1/2 (Χ. Βαφειάδης), Παγόβουνο (Κ. Γεραμπίνης), TRFCK (Ι. Παπασπύρου & Ζ. Κοκκινίδης), Ψωμί και Ελιές (Α. Γιάσικ & Ι. Ορφανίδης), Πιγκουίνοι (Δ. Ζάχος), Φθηνά εισητήρια (Κ. Ιορδάνου) και Sunday (Β. Σέρφας).

Όλα αυτά στον Πολυχώρο WORK στην Βουτσινά 61, Χολαργός (metro Χολαργός).

*Δυο Αριστουργήματα του Wim Wenders Επανακυκλοφορούν

Η επανακυκλοφορία -και μάλιστα σε αποκατεστημένη κόπια (Remastered edition)- των δύο αριστουργημάτων του Βιμ Βέντερς, μας δίνει την ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στον μεγάλο Γερμανό νεωτεριστή σκηνοθέτη και να θαυμάσουμε στη μεγάλη οθόνη τις ταινίες που σημάδεψαν την ιστορία του κινηματογράφου.

-«Παρίσι, Τέξας» (Paris, Texas – 1984)

Το Παρίσι, Τέξας θεωρείται το αριστούργημα του Βιμ Βέντερς και αποτελεί την πιο επιτυχημένη του ταινία διεθνώς, καθώς κέρδισε πολλά βραβεία σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες. Ο Harry Dean Stanton, ως Τράβις και η Nastassja Kinski, ως Τζέιν, δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες, κάτω από τους ήχους του μοναδικού σάουντρακ του Ry Cooder και τη φωτογραφία του Robby Muller. Αντανακλά όλα τα στοιχεία της θεματικής των ταινιών του Βέντερς, είναι ένα ιδιότυπο road movie με πρωταγωνιστές αποξενωμένους και μόνους.

-«Τα Φτερά του Έρωτα» (Wings of desire – 1988)

Ο Βιμ Βέντερς επιθυμώντας να γυρίσει μια ταινία για το Βερολίνο, δημιουργεί “Τα Φτερά του Ερώτα”, μετά από οκτώ χρόνια στην Αμερική. Μία ιστορία για τον έρωτα, την επιθυμία και την αθωότητα, για τη ζωή που ονειρευόμαστε και τη ζωή που ζούμε. “Γιατί είμαι εγώ και δεν είμαι εσύ; Γιατί είμαι εδώ και όχι εκεί; Πότε ξεκίνησε ο χρόνος και πού τελειώνει ο χώρος;” Δύο έκπτωτοι άγγελοι (Μπρούνο Γκαντζ και Ότο Σάντερ) περιπλανώμενοι πάνω από το παλιό Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Με ασπρόμαυρη, νοσταλγική φωτογραφία όταν βλέπουμε από την οπτική των αγγέλων και έγχρωμη όταν βρισκόμαστε ανάμεσα στους θνητούς (Henri Alekan) και τις αναφορές του Βέντερς να διανθίζονται με σκηνές λατρείας προς το τσίρκο, την ροκ μουσική (με απόσπασμα από συναυλία του Nick Cave με τους Bad Seeds) και τον Επιθεωρητή Colombo σε ρόλο έκπληξη. Ένα οπτικό ποίημα που θα μας συνεπάρει και πάλι.

*Θερινός κινηματογράφος σε όλη την Αθήνα

Το Athens Open Air Film Festival, γνωστός πλέον θεσμός για τις καλοκαιρινές προβολές με φόντο χαρακτηριστικά μνημεία, πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους της Αττικής, αλλά και μερικούς από τους «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Φέτος, ενταγμένο στο κύριο πρόγραμμα βρίσκεται σε σύμπραξη με το Φεστιβάλ Αθηνών (www.greekfestival.gr) ένα αφιέρωμα με τίτλο «Shakespeare in the City» και περιλαμβάνει έξι ταινίες που άντλησαν έμπνευση από τη θεατρική παράδοση του Βρετανού συγγραφέα (Richard III –1995, The Tragedy of Macbeth – 1971, The Tempest – 1979, King Lear – 1970, Henry V – 1944 και Theatre of Blood – 1973).

Το πρόγραμμα των προβολών ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου με την ταινία για τον Prince “Purple Rain” (1984) και θα τελειώσει με τους “Αταίριαστους” (1961) του Τζον Χιούστον στις 2 Σεπτέμβρη, συμπεριλαμβάνοντας: “Μάκμπεθ”, “Τρικυμία” κ.α. Αξίζει να αναζητήσετε το πρόγραμμα των προβολών που προσφέρονται δωρεάν σε συνεργασία με το Βρετανική Πρεσβεία, τον ΕΟΤ, το Δήμο Αθηναίων και το περιοδικό Σινεμά.

*Ταινιόραμα 2016

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Orson Wells κλείστηκε σε μια σκοτεινή αίθουσα ένα ολόκληρο καλοκαίρι, παρακολουθώντας όποια ταινία υπήρχε στην ταινιοθήκη του Λος Άντζελες και στη συνέχεια, έχοντας αφομοιώσει την κινηματογραφική γλώσσα και τεχνική, δημιούργησε την μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών, το “Πολίτης Κέην”.

Ένα μεγάλο σχολείο για όποιον θέλει να εντρυφήσει στην τέχνη του κινηματογράφου είναι η διοργάνωση στον κινηματογράφο Άστυ του Ταινιοράματος, όπου με πολύ προσιτή τιμή (ημερήσιο εισιτήριο για τις 3 ταινίες της ημέρας: 7 ευρώ/6 ευρώ μειωμένο) μπορεί να δει κανείς αριστουργήματα της πρόσφατης αλλά και της παλαιότερης κινηματογραφικής παραγωγής.

Μεταξύ άλλων βρίσκουμε αφιερώματα σε δημιουργούς όπως:

-ο Βισκόντι (“Ο Ρόκο και τ” αδέλφια του”, “Senso”, “Η γοητεία της αμαρτίας”) και

-ο Μπουνιουέλ (“Βιριδιάνα”, “Τριστάνα”, “Ναζαρέν”),

-σε κινηματογραφικά είδη όπως Κωμωδίες (“Μερικοί το προτιμούν καυτό”-1959, “Μια μέρα στον ιππόδρομο”-1937, “Ο κλέψας του κλέψαντος”-1958)

Φιλμ νουάρ (“Μαχαίρι στο νερό”-1962, “Λαντάνα”-2001, “Φόνος στην ομίχλη”-1997) και

-εθνικές κινηματογραφικές σχολές όπως της Δανίας (“Dark Horse”-2005, “Festen”-1998, “Ερωτική αναπαράσταση”-2003)

-ή της Ρωσίας (“Ψεύτης ήλιος”-1994, “Αντρει Ρουμπλιοφ”-1966, “Ο μικρός Σχίζο”-2004)

σε καθημερινές προβολές από τις 18:00 έως τις 24:00.

Προσεχώς:

«Το παιχνίδι του χρήματος»

Ο Lee Gates (George Clooney), είναι οικονομικός αναλυτής/τηλεοπτική περσόνα, του οποίου η άκρως δημοφιλής εκπομπή του τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Wall Street. Μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής φούσκας, ένας οργισμένος επενδυτής (Jack O’Connell) εισβάλλει στο στούντιο και σε απευθείας live μετάδοση κρατάει όμηρους τον διάσημο αναλυτή και την Patty Fenn (Julia Roberts), παραγωγό της εκπομπής του. Καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές μιας τεράστιας οικονομικής απάτης, οι Gates και Fenn προσπαθούν παράλληλα να βρουν τρόπο να παραμείνουν ζωντανοί.

«Η φαμίλια»

Η οικογένεια Πούτσιο μοιάζει με οικογένεια πρότυπο: Ο πατέρας; Ένας έντιμος οικογενειάρχης που αγαπά τα παιδιά του και ασχολείται ακόμα και με τις σχολικές εργασίες της μικρής του κόρης. Η μητέρα; Αφοσιωμένη δασκάλα και τέλεια νοικοκυρά. Τα παιδιά; Καλοί μαθητές που σίγουρα θα διαπρέψουν στο μέλλον!

Και όμως.. όλα αυτά είναι μία βιτρίνα. Στην πραγματικότητα ο πατέρας δεν είναι παρά ο βάναυσος αρχηγός μιας συμμορίας κακοποιών, η οποία απαρτίζεται από την σύζυγό και τα παιδιά του. Απαγάγουν και αιχμαλωτίζουν, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, νέους και πλούσιους ανθρώπους. Τους βασανίζουν και όταν τελικά εισπράττουν τα λύτρα, τους εκτελούν ψυχρά. Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της οικογένειας Πούτσιο, η οποία έδρασε στην Αργεντινή την δεκαετία του ’80. (Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Βενετίας 2015)

Προτεινόμενα:

FLORENCE: φάλτσο σοπράνοΜε απόκρυψηΤαινίες στα Φεστιβάλ

Το άρθρο Το κινηματογραφικό καλοκαίρι ξεκίνησε εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
καλοκαιρι, ξεκινησε, βιμ βέντερς, nick cave, george clooney, julia roberts, love, films, ελλαδα, ιουνίου, travel, express, metro, paris, texas, road, movie, wings, desire, αθωότητα, ροκ, nick, athens, air, film, festival, αθηνα, city, iii, tragedy, king, henry, blood, εοτ, φιλμ, lee, clooney, jack, live, patty, julia, florence, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Γόνδολες της Βενετίας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, γουιτνει χιουστον, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αργεντινη, βερολινο, δωρεαν, εισητηρια, εοτ, κωμωδιες, μουσικη, προγραμμα, ραδιοφωνο, σινεμα, σχολες, ταινιες, φεστιβαλ αθηνων, φωτογραφια, ψωμι, express, iii, αρθρο, αθωότητα, αξιζει, αμερικη, βιμ βέντερς, βρισκεται, γεια, γλωσσα, γοητεια, δικη, διημερο, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ελπιδα, εμπνευση, ενημερωση, εξι, επενδυτης, επιθυμια, τεχνη, ζωη, ιδιο, ειδος, φιλμ, λυτρα, μνημεια, μυθος, νεες κυκλοφοριες, οθονη, ποιημα, οικογενεια, οκτω, παιδια, παρισι, πιγκουινοι, πρωταγωνιστες, πρωι, ροκ, ρολο, σιγουρα, συζυγο, συνεχεια, σκηνες, σπιτι, σχολειο, τεξας, τιμη, φθηνα, φεστιβαλ, φοντο, φτερα, χολαργος, χρονος, air, athens, αγγελοι, blood, desire, δικαιωμα, ειδη, road, love, films, festival, film, γερμανο, henry, ιδιαιτερο, ιουνίου, κινηματογραφος, king, lee, nick, μοιαζει, nick cave, travel, παιχνιδι, movie, texas, tragedy, γεια σου
Τυχαία Θέματα