Το “ισλαμικό χαλιφάτο” απειλεί τώρα Λίβανο και Ιορδανία

Στην ίδρυση του «ισλαμικού χαλιφάτου» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία και το Ιράκ, προχώρησαν οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, οι οποίο μετά από αυτή την κίνησή τους ανακοίνωσαν δεν ισχύει η αγγλογαλλική συμφωνία του 1916 για τον καταμερισμό των ζωνών επιρροής στην Μέση Ανατολή μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο με τίτλο «Τέλος της Σάικς-Πικό» (σ.σ.: η συμφωνία του 1916), εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ μπροστά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Ιράκ, δήλωσε ότι «αυτά δεν είναι τα μόνα σύνορα που θα διαρρήξουμε, θα διαρρήξουμε

και άλλα σύνορα» αναφερόμενος στο Λίβανο και την Ιορδανία, χώρες τις οποίες απειλεί πλέον το ΙΚΙΛ.

Υπενθυμίζεται, ότι με ηχητικό μήνυμα στο Διαδίκτυο, κατά την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, το ΙΚΙΛ, το οποίο στο εξής ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος» για να απαλειφθεί κάθε γεωγραφικός προσδιορισμός, όρισε το ηγέτη του Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι «χαλίφη» και κατά συνέπεια «ηγέτη των μουσουλμάνων» σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τον θάνατο του Μωάμεθ, ο χαλίφης είναι ο διάδοχος του προφήτη και «εμίρης των πιστών» του μουσουλμανικού κόσμου.

Το καθεστώς αυτό εξέλιπε μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο ηχητικό του μήνυμα, ο Αμπού Μοχάμαντ Αλ Αντνάνι, εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ, εξηγεί ότι το χαλιφάτο εκτείνεται από το Χαλέπι στη Συρία μέχρι την επαρχία Ντιγιάλα του ανατολικού Ιράκ.

«Είναι η πιο σημαντική εξέλιξη του διεθνούς τζιχάντ από την 11η Σεπτεμβρίου 2001», δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, του ινστιτούτου Brookings Doha, που πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη μπορεί να σημάνει μία νέα εποχή του διακρατικού τζιχαντισμού και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την Αλ Κάιντα και την ηγεσία της». Σήμερα επίσης, ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού ανακοίνωσε ότι το «ισλαμικό χαλιφάτο» αποτελεί απειλή για όλους στην περιοχή. «Πιστεύω ότι όλες οι χώρες, όταν θα διαβάσουν τη διακήρυξη, θα αλλάξουν τη στάση τους, διότι διατάσσει σε όλους υπακοή», είπε.

The post Το “ισλαμικό χαλιφάτο” απειλεί τώρα Λίβανο και Ιορδανία appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα