Τα μεγάλα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας

Μπορούν τα μεγάλα «deals» στην Ασία να δώσουν ώθηση στην ρωσική οικονομία η οποία εμφανίζει σαφή σημάδια επιβράδυνσης; Η μεγάλη συμφωνία με την Κίνα μπορεί να ανατρέψει, σύμφωνα με τις απόψεις οικονομικών αναλυτών , τις δυσοίωνες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών αλλά και των οικονομικών αρχών της χώρας για περιορισμένη ανάπτυξη της τάξης του 0,5% περίπου για την τρέχουσα χρονιά,

Καταρχήν, η σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα από την «Gazprom» και η προκαταβολή ποσού 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε να δοθεί για το project

του νέου αγωγού στο ρωσικό ενεργειακό γίγαντα μπορεί να αποδειχθεί φιλί ζωής για την ρωσική οικονομία. Η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομής στη ρωσική Άπω Ανατολή, που θα αναζωογονήσουν την οικονομία της περιοχής. Επιπλέον, τα ρωσικά εξειδικευμένα μεταλλουργικά εργοστάσια θα έχουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του αναγκαίου αριθμού αγωγών γι’ αυτό το megaproject. Η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στον μεταλλουργικό κλάδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ότι η υλοποίηση του έργου θα προσθέσει από 0,3% έως 0,4% στην αύξηση του ΑΕΠ.

Απο την άλλη πλευρά, η τεταμένες σχέσεις με την Ουκρανία μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία. Η Ουκρανία διέκοψε τις συμβάσεις της με τη Ρωσία, ιδίως στον τομέα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Αυτό ανάγκασε τη ρωσική κυβέρνηση να αναζητήσει εγχώριους παραγωγούς που να μπορούν να παράγουν παρόμοια προϊόντα. Σχετικά με την αντικατάσταση των εισαγωγών στις δραστηριότητες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, θα δαπανηθούν σημαντικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων κονδυλίων που θα διατεθούν από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία. Οι επενδύσεις αυτές, χωρίς αμφιβολία, θα στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή. Εδώ, η επιπλέον ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να εκτιμηθεί σε περίπου 0,1%.

Φυσικά αυτή είναι η θετική εκδοχή για τα αποτελέσματα της κρίσης με την Ουκρανία. Σίγουρα υπάρχουν και αρνητικές πτυχές. Για παράδειγμα ο τουρισμός. Από την αρχή του 2014, ο αριθμός των τουριστών από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προς τη Ρωσία μειώθηκε κατά 20%-25%, ενώ από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία η μείωση άγγιξε το 30%-40%. Όπως λένε τουριστικοί παράγοντες , στις ανεπτυγμένες χώρες, τα γεγονότα στην Ουκρανία προκάλεσαν ένα έντονα αρνητικό κλίμα απέναντι στη Ρωσία, που, στους περισσότερους ανθρώπους, , εκφράζεται με φόβους για την προσωπική τους ασφάλεια, ανησυχίες για τυχόν προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες, προβλήματα με το συνάλλαγμα, κ.λ.π. Ετσι η συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας απο τις χώρες αυτες ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη. Στον αντίποδα , υπήρξε αύξηση των τουριστών απο τρίτες χωρες. Για παράδειγμα, κατά το 1ο τρίμηνο του 2014 ο αριθμός των τουριστών από τη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 144% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των αλλαγών στο καθεστώς θεώρησης εισόδου μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, αυξήθηκε με διψήφιο ρυθμό ο αριθμός των τουριστών από την Ινδία (13%) ενώ οι τουρίστες απο την Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 11%. Τέλος, ο αριθμός των κινέζων τουριστών αυξήθηκε κατά 5%.

Όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να αμβλυνθεί ο σκεπτικισμός για την πορεία της ρωσικής οικονομίας. Ενδεικτικές είναι άλλωστε και οι πρόσφατες προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης «S & P» σύμφωνα με τις οποίες η μεταβολή του ρωσικού ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 0,6%.

The post Τα μεγάλα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα