Το ιώδιο κάνει τα παιδιά πιο ευφυή

Το ιώδιο στη διατροφή της εγκύου μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει το έμβρυο μεγαλώνοντας μειωμένη νοημοσύνη, σύμφωνα με τους ερευνητές των πανεπιστημίων Μπρίστολ και Σάρεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάργκαρετ Ρέιμαν του δεύτερου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.000 εγκύων και βρήκαν ότι όσες κατανάλωναν λιγότερο ιώδιο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μικρότερες μαθησιακές ικανότητες. Το ιώδιο θεωρείται ζωτικό για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του

εμβρύου. Σύμφωνα με την έρευνα, τα 2/3 των εγκύων εμφάνιζαν έλλειψη ιωδίου, τη στιγμή που στην εγκυμοσύνη χρειάζονται περίπου 50% περισσότερο ιώδιο από ό,τι συνήθως λάμβαναν πριν μείνουν έγκυες.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη η διατροφή της εγκύου να εξασφαλίζει την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ιωδίου, ενώ προειδοποίησαν κατά της κατανάλωσης διατροφικών συμπληρωμάτων από φύκια, επειδή αυτά μπορεί να περιέχουν υπερβολικά πολύ ιώδιο, με κίνδυνο η γυναίκα να λάβει υπερδοσολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα