Το Φθινόπωρο οι συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος

Το Φθινόπωρο θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, ο πρόεδρός του Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Ο μεν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για ο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας

το 2013, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες «αξίζουν συγχαρητήρια για την δουλειά που έχουν κάνει». Ερωτηθείς για το αν είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω βήματα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους απάντησε: «Θα λάβουμε υπόψιν μας την επόμενη αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι».

«H Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, οι επιδόσεις στο δημοσιονομικό τομέα και γενικότερα στην οικονομική πολιτική ήταν καλύτερες του αναμενομένου κι αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς», δήλωσε από με τη σειρά του ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε αρκετά, ωστόσο έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο. «Σήμερα θα έχουμε μια συζήτηση, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια το δεύτερου εξαμήνου του έτους», τόνισε

Spiegel: Η Αθήνα έκανε χρήση της «ελληνικής λογιστικής»

Το Spiegel από τη μεριά του αναφέρει ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αποτέλεσμα αριθμητικών αλχημειών, όχι τόσο από ελληνικής πλευράς όσο από πλευράς των ίδιων των δανειστών της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα επικαλείται απόψεις οικονομολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος «καθορίσθηκε εντελώς αυθαίρετα προκειμένου να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται δε ότι η Αθήνα έκανε χρήση της «ελληνικής λογιστικής», δηλαδή των στατιστικών μεθόδων, με τα οποία στο παρελθόν γινόταν παραποίηση στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα