Το ευρώ δεν είναι “ταμπού” λένε τώρα και Γερμανοί

Την άποψη πως η Γερμανία δεν χωρά στην Ευρωζώνη διατύπωσε δημόσια ο καθηγητής Μάνφρεντ Νόιμαν. Τα λόγια του Γερμανού οικονομολόγου έρχονται να δώσουν “τροφή” στα λεγόμενα αρκετών συναδέλφων του που υποστηρίζουν πως: «Εάν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η γερμανική οικονομία».

Το τεράστιο κόστος της κρίσης σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Γερμανία έναντι των εταίρων της, δείχνουν πως πείθουν μια μεγάλη μερίδα οικονομολόγων ότι η έξοδος του Βερολίνου από την ευρωζώνη δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ταμπού.
Η ισχυρή γερμανική βιομηχανία ωθεί σε

νέες σκέψεις
Το μέγεθος της Γερμανικής βιομηχανίας -μιας εκ των μεγαλυτέρων στην Ευρώπη- καθορίζει τη διαφορά της ως προς τις άλλες χώρες. Το μερίδιο της βιομηχανίας στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας έχει διατηρηθεί εδώ και χρόνια στο 20%, τη στιγμή που στη Γαλλία δεν υπερβαίνει το 12%. Και ενώ η γερμανική παραγωγικότητα αυξάνεται διαρκώς, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής βιομηχανίας εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κόστους εργασίας.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, το δικό μας νόμισμα θα χρειάζεται ανατίμηση και τα άλλα νομίσματα θα είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις της υποτίμησης» υπογραμμίζει ο Μάνφρεντ Νόιμαν.
20 χρόνια πίσω...

Αντίστοιχες σκέψεις -για το ενδεχόμενο εξόδου της Γερμανίας από μια νομισματική κοινότητα- είχαν διατυπωθεί και τον Αύγουστο του 1993.
Στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών έγινε κάτι απροσδόκητο, θυμάται ο καθηγητής Νόιμαν: «Η Γαλλία πρότεινε να εγκαταλείψει η Γερμανία το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, αφήνοντας άφωνους τους κεντρικούς τραπεζίτες». Την "παρτίδα" έσωσε ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης λέγοντας ότι «εάν θα φύγει η Γερμανία θα φύγουμε και εμείς». Το ίδιο είπε και ο βέλγος ομόλογός του. «Όλα έδειχναν ότι οδηγούμασταν στη διάσπαση», λέει ο Μάνφρεντ Νόιμαν. Τελικά κάτι τέτοιο αποσοβήθηκε. Το πλαίσιο διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών διευρύνθηκε στο επταπλάσιο, κάτι που ισοδυναμούσε με την χρεοκοπία του ENΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα