Το ΔΝΤ θέτει σήμερα θέμα ελάφρυνσς του ελληνικού χρέους

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει σχετικά με την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκρίνει την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων του πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2 δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ), κάτι για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι δεν ανησυχεί, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία προδικάζουν την εκταμίευση.

Ο Πoλ Τόμσεν, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΝΤ

έχει παραδώσει εδώ και καιρό την έκθεσή του στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου, τα οποία θα αποφασίσουν και τυπικά για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης .

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σημείωσε ότι η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος παραμένει αμετάβλητη και υποστήριξε ότι αυτό αναμένεται να παραμείνει σε "υψηλά επίπεδα".

Επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει "πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος". Όπως είχε τονίσει ο Ράις, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα αρχίσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 .

Αυτό που παραμένει ξεκάθαρο είναι πως το Ταμείο θα θέσει με τρόπο σαφή την άποψή του, ότι η υπόθεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο, κάτι βέβαια για το οποίο η ευρωπαϊκή πλευρά έχει διαφορετική άποψη και θέλει να το αναβάλει μπρος τα τέλη του έτους, κερδίζοντας χρόνο.

Όπως είναι γνωστό, οι Ευρωπαίοι θέλουν να περιμένουν τις αποφάσεις της EKT γύρω από τα stress tests των τραπεζών, και για το εάν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών ή θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, την πίεση δηλαδή του ΔΝΤ για απόφαση "εδώ και τώρα" και από την άλλη πλευρά την συνήθη... πολιτική της EE, του να "στέλνει την μπάλα στην εξέδρα", η ελληνική πλευρά φαίνεται πως θα βρεθεί για μία ακόμη φορά απλός παρατηρητής, σε αποφάσεις που θα γίνουν γι αυτήν... χωρίς αυτήν, έστω και εάν είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί ήδη (με αστερίσκους), από τον Νοέμβριο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα