Το δίλημμα Τσίπρα για τον ανασχηματισμό-Το «παλιό» φεύγει αλλά το «νέο» αργεί να γεννηθεί

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το κυρίαρχο πολιτικό δίλημμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , πηγαίνει πέραν του προφανούς της προώθησης η μη νέων ηλικιακά στελεχών σε βάρος της παλαιότερης γενιάς. Καθώς η όποια επιλογή του Πρωθυπουργού ενέχει βαθιά πολιτικό χαρακτήρα με την έννοια ότι τα πρόσωπα αποκρυσταλλώνουν και συμβολίζουν συγκεκριμένες πολιτικές θεωρήσεις. Από αυτή την σκοπιά του δίλημμα

του Αλέξη Τσίπρα δεν αφορά σε ποια πρόσωπα θα επιλέξει, αλλά τι ακριβώς κυβέρνηση θέλει να συγκροτήσει.

Η «πύρρειος νίκη» του Συνεδρίου

Η πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία της κυβέρνησης, που θα προκύψει από τον επικείμενο ανασχηματισμό θα αποτελέσει την απόρροια της διαχείρισης των συσχετισμών δύναμης στο εσωτερικού του κόμματος όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί μετά το συνέδριο, όπως και το αποτέλεσμα των πολιτικών επιδιώξεων του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής.

Το δίλημμα παλιοί ή νέοι, είναι ουσιαστικά το δίλημμα απαγκίστρωσης ή μη, από ένα πολιτικό παρελθόν «αριστερής ρητορείας» που έχει απομείνει πια χωρίς περιεχόμενο, μια έωλη ιδεολογική αναφορά που δεν αποκρυσταλλώνεται στις πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι αν θα θελήσει ο Αλέξης Τσίπρας να πιστοποιήσει την διενεργούμενη πολιτική στροφή προς το κέντρο, με ένα ολικό ανασχηματισμό που θα τον απαλλάξει από τα αριστερά «βαρίδια» ή θα υποκύψει στην δύναμη των συσχετισμών προχωρώντας σε πιο ισορροπημένες επιλογές.

Μια νέα γενιά στελεχών που βρίσκονται το στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος όπως είναι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Αλέξανδρος Χαρίσης, ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και βουλευτές νεώτερης γενιάς όπως και νέα κομματικά στελέχη όπως η Ράνια Σβίγκου, βρίσκονται προ των πυλών για να εισέλθουν στην κυβέρνηση.

Ωστόσο η παλιά γενιά, που φέρει με πιο σαφή τρόπο το αριστερό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα με εκφραστές της στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης , ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Δημήτρης Βίτσας ακόμη και ο Νίκος Βούτσης, δεν είναι καθόλου εύκολο να περιθωριοποιηθεί ολοκληρωτικά, τόσο σε κυβερνητικό πόσο μάλλον σε κομματικό επίπεδο.

Εξάλλου η συντριπτική πολιτική ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα που εκφράστηκε με την σαρωτική επανεκλογή του στο πρόσφατο συνέδριο στην προεδρία του κόμματος, δεν σημαίνει ότι είναι σε θέση να επιβάλλει με απόλυτο τρόπο τις επιλογές του στον κομματικό πυρήνα. Για παράδειγμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ένιωσε την κομματική πίεση στο συνέδριο όπου κατρακύλησε στην 40η θέση στην σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή από την 22η θέση που είχε εκλεγεί στο συνέδριο του 2013. Αν και τελικά κατάφερε να εκλεγεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφεύγοντας το «Βατερλό», άλλων επιλογών τόσο του Πρωθυπουργού όσο και υπουργών.

Σε κάθε περίπτωση το αριστερό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ που εκφέρεται κυρίως από την παλιά γενιά συνιστά μια υπολογίσιμη αντίρροπη δύναμη προς την γενιά των 40αρηδων που εμφορούμενη από τον κυνισμό της κυβερνητικής εξουσίας, επιδιώκει την όλο και πιο δεξιά μετατόπιση του κομματικού μηχανισμού και συνεπακόλουθα και της κυβέρνησης.

Αυτό το εκρηκτικό πολιτικό και ιδεολογικό μείγμα καλείται να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας, που αν και μοιάζει κυρίαρχος, στην πραγματικότητα είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στο παλιό που «πεθαίνει» και στο νέο που αργεί να «γεννηθεί». Αυτή η εύθραυστη πολιτική ισορροπία θα αποκρυσταλλωθεί και στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Το άρθρο Το δίλημμα Τσίπρα για τον ανασχηματισμό-Το «παλιό» φεύγει αλλά το «νέο» αργεί να γεννηθεί εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα