Αγωνία στo Μαξίμου για την κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται στην κυβέρνηση καθώς σήμερα στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η καθοριστική διάσκεψη των δικαστών θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 μ.μ. και είναι βέβαιο ότι όποια και αν είναι η απόφαση θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα.

Η συνεδρίαση που θα κρίνει πολλά

Κεκλεισμένων των θυρών, οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι

Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καλούνται στην 5η διάσκεψη να πάρουν την τελική απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές θα πραγματοποιήσουν ψηφοφορία, αρχικά για την αντισυνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες που αφορά στη συνταγματική διάταξη που δίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στην περίπτωση που ο πολύκροτος νόμος κριθεί συνταγματικός, οι δικαστικοί θα αποφασίσουν για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Θα κριθεί, δηλαδή, αν νόμιμα χορηγήθηκαν τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα. Την Ολομέλεια απαρτίζουν 31 δικαστές, δύο ωστόσο και δεν συμμετέχουν λόγω ασθενείας, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι εκτιμήσεις για την τελική απόφαση

Πεπειραμένοι δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δύσκολα το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα ακολουθήσει τον «δρόμο» των προηγούμενων κρίσεων του για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή». Όπως αναφέρουν οι προαναφερθείσες πηγές, ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που έδωσε τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στον υπουργό Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τη διάσκεψη της Δευτέρας δεν ήταν λίγοι οι δικαστές που εξέφρασαν αυτό επιχείρημα, βεβαίως άλλοι, όπως ο εισηγητής κ. Γιώργος Παπαγεωργίου υποστήριξαν ότι ο νόμος είναι συνταγματικός.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας

Με αγωνία περιμένει και η αξιωματική αντιπολίτευση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Νέα Δημοκρατία έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί πως το τηλεοπτικό τοπίο δεν ρυθμίζεται δημοκρατικά και ορθολογικά από το νόμο Παππά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο στο κανάλι «Action 24».

«Η Δημοκρατία και ο πλουραλισμός δεν έχουν τιμή. Είναι θεμελιώδη στοιχεία του πολιτεύματός μας. Δεν χωράνε εκπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Το άρθρο Αγωνία στo Μαξίμου για την κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα