Το άγχος στη δουλειά «εγκυμονεί» χοληστερόλη

Σύμφωνα με ισπανική έρευνα, το στρες της εργασίας αυξάνει την χοληστερόλη. Ειδικότερα, επιστήμονες από το νοσοκομείο Βιρτεντέλα Βικτόρια της Μάλαγα και το πανεπιστήμιο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ανακάλυψαν ότι το εργασιακό στρες είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσλιπιδαιμία, με άλλα λόγια να αλλάξει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Να σημειωθεί ότι τα λιπίδια του αίματος αποτελούν την «κακή χοληστερόλη» (LDL), την «καλή χοληστερόλη» (HDL), αλλά και τα τριγλυκερίδια.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 90.000 εργαζόμενους και προέκυψε ότι το 8,7% αυτών είχαν αντιμετωπίσει δυσκολίες στη δουλειά

τους κατά το τελευταίο 12μηνο, με επακόλουθο να εκδηλώσουν έντονο εργασιακό στρες. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι αυτοί διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσλιπιδαιμία. Επίσης, τα επίπεδα της ολικής και την κακής χοληστερόλης τους ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα, ενώ είχαν και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης.

Το πως ακριβώς σχετίζεται το εργασιακό στρες με την αύξηση της χοληστερίνης δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά είναι πιθανό το στρες να επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να απαλλάσσεται από την περιττή χοληστερόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα