Το Tetris θεραπεύει την αμβλυωπία

Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχουν βρει έναν εφευρετικό τρόπο για να θεραπεύσουν τα «τεμπέλικα μάτια»: το παιχνίδι Tetris. Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου τού McGill ανακάλυψε ότι το δημοφιλές παιχνίδι (το οποίο αποτελείται από κομμάτια παζλ που προσπαθεί να συνδυάσει ο χρήστης), μπορεί να εκπαιδεύσει και τα δύο μάτια να εργαστούν από κοινού.

Η έρευνα που έγινε είχε ως δοκιμαζόμενους 18 ενήλικες – πλέον, οι επιστήμονες θέλουν να δοκιμάσουν εάν το Tetris

έχει ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα και σε παιδιά. Υπολογίζεται πως ως και το 5% των παιδιών έχουν ένα «τεμπέλικο» μάτι, πάθηση γνωστή κι ως αμβλυωπία.

Η αμβλυωπία είναι η ελαττωμένη οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο ματιών, παρά τη διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας και την απουσία οργανικής βλάβης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόβλημα ανάπτυξης του εγκεφάλου και όχι ένα οργανικό νευρολογικό πρόβλημα. Ωστόσο, οργανικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε αμβλυωπία, η οποία ενδέχεται να παραμείνει ακόμη και μετά τη θεραπεία του προβλήματος. Ενίοτε εξελίσσεται σε στραβισμό (τα μάτια δεν κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση). Χωρίς θεραπεία, η αμβλυωπία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης στο αδύναμο μάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα