13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών, στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Αυτή η πρώτη συνάντηση μετεξελίχθηκε στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Το Σάββατο 11 Μαΐου του 2013 θα πραγματοποιηθεί η 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας.

Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας και έχει ως βασικούς στόχους τη συλλογή, διατήρηση

και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών φυτών και ζώων, την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος και τη δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

Ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη το 1995. Το 2009 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης τιμήθηκε ως φύλακας της βιοποικιλότητας της Μεσογείου, ενώ τον ίδιο χρόνο το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, όπου και βρίσκεται σήμερα η έδρα του. Έχει 11 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και αγκαλιάζει πολλούς και μάλιστα διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Η ομάδα της Μήλου θα είναι η 12η τοπική ομάδα του Πελίτι. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας στη Μήλο, θα είναι η συλλογή, διατήρηση και καλλιέργεια των ντόπιων σπόρων της Μήλου, με ιδιαίτερη έμφαση στους ξερικούς σπόρους, οι οποίοι είναι μια πολύτιμη κληρονομιά για το νησί, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν. Από το 1995 ως σήμερα, το Πελίτι έχει διανείμει πάνω από 2000 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ.λ.π, σε περισσότερους από 120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα