Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει σχηματιστεί σε διάστημα 11 ημερών από τις εκλογές της Κυριακής 6ης Μαΐου, δηλαδή στις 17 Μαΐου που έχει οριστεί η σύγκληση της νέας Βουλής.

Σε περίπτωση που κάποιο κόμμα εξασφαλίζει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

151 εδρών, τη Δευτέρα μετά τις εκλογές ο αρχηγός του θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, οι οποίοι έχουν περιθώριο τριών ημερών προκειμένου να αναζητήσουν συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα και να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγού του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Εφόσον οι διερευνητικές εντολές δεν καρποφορήσουν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, αν τα κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.

Πάντως, ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την 17η Μαΐου 2012 θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στη Βουλή στις 11 Απριλίου 2012.

Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της νέας Βουλής, ο προσωρινός πρόεδρος ανακοινώνει στη Β

Keywords
Τυχαία Θέματα