Τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι στηρίζει o ΟΗΕ

Τη γαλλική επέμβαση στο Μαλί κατά των δυνάμεων των ισλαμιστών μαχητών υποστηρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η Γαλλία έχει την «κατανόηση και την υποστήριξη» και των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο Γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό και ζήτησε την ανάπτυξη της δυτικοαφρικανικής δύναμης το συντομότερο δυνατόν.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναπτυχθεί στο Μάλι,

αφρικανική δύναμη, αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες, προκειμένου να λάβει μέρος, μαζί με τις στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής και τις γαλλικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε χθες ότι η δυτικοαφρικανική δύναμη θα απαρτίζεται από στρατιώτες της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Μπουρκίνα, Φάσο, του Τόγκο, της Σενεγάλης και του Μπενίν και διευκρίνισε ότι η επέμβαση της Γαλλίας θα διαρκέσει «λίγες εβδομάδες».

Τα αφρικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σύμφωνα με την απόφαση 2085 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο και επιτρέπει την επέμβαση δύναμης 3.000 στρατιωτών στο Μάλι, απουσία λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 550 στρατιώτες στην πόλη Μοπτί και στην πρωτεύουσα Μπαμακό και εντός των επομένων ημερών η γαλλική δύναμη θα αυξηθεί για να φθάσει τους 2.500 στρατιώτες.

Η γαλλική στρατιωτική επέμβαση άρχισε την Παρασκευή, όταν οι δυνάμεις των ισλαμιστών άρχισαν να κινούνται νότια, προκαλώντας στο Παρίσι ανησυχία για το ενδεχόμενο να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Μπαμακό θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάλι, ΟΗΕ,mali, oie