Τι δεν πρέπει να λες σε μια σχέση: 5 πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Η εμπιστοσύνη και η ανοιχτή επικοινωνία είναι το Α και το Ω μιας υγιούς σχέσης, μαζί με το σεβασμό και την αγάπη διευκολύνουν την πορεία και την πρόοδο της συναισθηματικής σχέσης με τον/την σύντροφο. Επίσης, ο τρόπος που εκφραζόμαστε και οι  λέξεις που επιλέγουμε να μιλήσουμε, έχουν ύψιστη σημασία, για τη συναισθηματική πορεία της. Όσο οι σύντροφοι είναι συνειδητοί και οι δύο, και προσέχουν και αγαπούν βαθιά τον/την σύντροφό τους, η ευγένεια και η καλοσύνη πριτανεύουν. Επειδή όμως υπάρχουν και εκείνες οι δύσκολες στιγμές,

μέσα στη σχέση που εν μέσω ψυχικών και συναισθηματικών πιέσεων, ξεσπούν οι εντάσεις και στην επιφάνεια βγαίνει η απογοήτευση και ο θυμός. Πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση, διότι είναι μέρος της εξέλιξης της σχέσης, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγουμε να λέμε κατά τους τσακωμούς, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση.

Μερικές φορές, μπορεί να λες πράγματα στον/στην σύντροφό σου, που δεν εννοείς πραγματικά, κι αργότερα τα μετανιώνεις. Ωστόσο, κάποια λόγια μπορεί να έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα συναισθήματα, την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση του συντρόφου σου. Ποια είναι, όμως τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να λες στον/στην σύντροφό σου, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ρήξη στη σχέση σας:

5 πράγματα που δεν πρέπει να λέμε στον/στην σύντροφό μας

«Θα έπρεπε να είσαι περισσότερο σαν τον/την…»

Το να συγκρίνεις τον/τη σύντροφο σου με κάποιον άλλο, είναι μια λάθος στρατηγική. Και πραγματικά, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Ωστόσο, το παιχνίδι της σύγκρισης μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια και να υποβαθμίσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μέσα σε μια σχέση.

«Αντιδράς υπερβολικά»

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και couple therapist, Αλεξάνδρα Σόλομον, καλό είναι να μην κρίνεις με αυτόν τον τρόπο το πώς εκφράζει τα συναισθήματά του ο/η σύντροφός σου. Ουσιαστικά είναι σαν να του λες ότι η ανησυχία που έχει ή αυτό που τον απασχολεί, είναι ανούσιο. Πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε ποιες αντιδράσεις είναι οι πιο κατάλληλες.

«Πάντα κάνεις…» ή «Ποτέ δεν…»

Αυτές οι εκφράσεις συχνά χρησιμοποιούνται πάνω σε έναν τσακωμό, αλλά συνήθως έχουν μια δόση υπερβολής. Αντί να σκαλίζεις όσα έχουν γίνει σε παρελθοντικό χρόνο, κάνε μια προσπάθεια να μείνεις στο παρόν. Δηλαδή, αντί να γενικεύεις, προσπάθησε να επικεντρωθείς στο πρόβλημα που υπάρχει τώρα ή χρησιμοποίησε λιγότερο «απόλυτες» εκφράσεις, όπως «παρατηρώ ότι κάνεις…. και αυτό με ενοχλεί».

«Ηρέμησε»

Όλοι ξέρουμε ότι αυτό έχει σχεδόν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα. Εάν, λοιπόν, ο/η σύντροφος σου είναι ταραγμένος – ή είστε και οι δύο, καλύτερα να κάνετε ένα διάλλειμα για να ηρεμήσετε. Ειδάλλως, μπορείς να του/της ζητήσεις να σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί ένα θέμα είναι τόσο σημαντικό, που του/της προκαλεί αναστάτωση.

«Δεν είναι και τόσο σοβαρό»

Δεν υπάρχει ένα αντικειμενικό πλαίσιο αναφοράς ώστε να καταλάβεις τι είναι σημαντικό ή σοβαρό για έναν άνθρωπο και τι όχι. Κάτι που εσύ θεωρείς μικρής σημασίας, μπορεί για κάποιον άλλο να είναι το πιο σημαντικό πράγμα εκείνη τη στιγμή. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν μπορείς να κρίνεις ότι κάτι δεν είναι «τόσο σοβαρό». Ίσως αυτό δείξει στον/η σύντροφό σου ότι δεν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για όσα τον/την απασχολούν.

ΠΗΓΗ:Jenny.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι δεν πρέπει να λες σε μια σχέση: 5 πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε,