Τετράωρη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ

Μαραθώνια συνάντηση είχαν την Κυριακή(30/3) στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επί τέσσερις ώρες σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Η συνάντηση έγινε στην κατοικία του ρώσου πρεσβευτή στη γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να τερματιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των χωρών της Δύσης μετά την ένωση, στα μέσα Μαρτίου, της Κριμαίας με τη

Ρωσία.

Οι έκτακτες αυτές διαπραγματεύσεις για την ουκρανική κρίση πραγματοποιούνται μερικές ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής(28/3) ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ τους μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος προσώπων του στενού περιβάλλοντος του ρώσου προέδρου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο κάλεσε τις χώρες της Δύσης να υποστηρίξουν μια πρόταση που προβλέπει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες της ανατολικής και νότιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης.

«Αν οι εταίροι μας είναι έτοιμοι, τότε η Ρωσία, οι ΗΠΑ και τη ΕΕ θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια ομάδα υποστήριξης στην Ουκρανία και να διατυπώσουν μια κοινή έκκληση σε αυτούς που είναι σήμερα στην εξουσία στο Κίεβο», δήλωσε ο Λαβρόφ και συμπλήρωσε πως μια ομοσπονδιακή δομή «θα προστατεύει τα δικαιώματα όσων ζουν στην Ουκρανία και κυρίως του ρωσικού πληθυσμού που μας ενδιαφέρει».

Ωστόσο το Κίεβο απέρριψε ρητά την πρόταση αυτή αναφέροντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Θέλουμε να συστήσουμε στη Ρωσία να σταματήσει να υπαγορεύει τα τελεσίγραφά της σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και να στρέψει την προσοχή της στην καταστροφική κατάσταση και την παντελή απουσία δικαίου στις δικές της μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών».

Keywords
Τυχαία Θέματα