Τελεσίγραφο Λαγκάρντ! Συζήτηση για το χρέος τώρα ή αποχώρηση

Μεγάλη… φωτιά ανάβει τρία 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Financial Times», το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για τα πρόσθετα μέτρα δεν έχουν ευτυχή κατάληξη και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να μπει το τραπέζι χωρίς άλλη καθυστέρηση αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από

το ελληνικό πρόγραμμα.

Η επιστολή-βόμβα της Λαγκάρντ

«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα. Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί», υπογραμμίζει στην επιστολή της η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η κ. Λαγκάρντ εκτιμά πως οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, κι όχι 3,5% που είναι ο προκαθορισμένος στόχος.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικός. Δεν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την αύξηση των ήδη αυξημένων φόρων και τη μείωση δαπανών» αναφέρεται με νόημα.
Την ίδια ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζοντας το προληπτικό πακέτο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό κι ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση γι” αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα