Στουρνάρας: Το ΔΝΤ ζητούσε πάντα περισσότερα μέτρα-Έπεφτε έξω

Την άποψή του για το πρόσθετο πακέτο μέτρων που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας ότι «το ΔΝΤ

ζητούσε πάντα αρχικά περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των μνημονίων, για να συμβιβασθεί στη συνέχεια».

«Έπεσε έξω πολλές φορές»

Ο κ.Στουρνάρας θυμήθηκε τη διαπραγμάτευση του 2013, όταν το Ταμείο πιέζε, ως συνήθως, για περισσότερα μέτρα προκειμένου να υπάρξει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος του 2014, ενώ τελικά αποδείχθηκε πως η χώρα μας παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2014.

«Από το 2012 ήταν η ελληνική και η ευρωπαϊκή πλευρά που είχαν δίκιο και το ΔΝΤ έπεσε έξω πολλές φορές», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Προβόπουλος

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι «το ΔΝΤ είχε υπολογίσει το 2014 στα 19 δισ. ευρώ τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στα 6,5 δισ. ευρώ.

Το Φθινόπωρο του 2014, πρόσθεσε, η αξιολόγηση που έκανε η ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών δικαίωσε τις εκτιμήσεις της ΤτΕ και όχι του ΔΝΤ».

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε: «Το ΔΝΤ δεν επέδειξε την ευελιξία που έπρεπε στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας της. Θεωρεί, ωστόσο, ότι η συνταγή των μνημονίων δεν ήταν λάθος, αλλά εφαρμόσθηκε με λάθος τρόπο και υπάρχει ευθύνη της τρόικας που δέχθηκε το μείγμα που πρότειναν οι ελληνικές κυβερνήσεις και βασιζόταν κυρίως στην επιβολή φόρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα