Τελευταία μέρα για τη ρύθμιση κατά των πλειστηριασμών

Σήμερα (Παρασκευή) λήγει η προθεσμία για χιλιάδες δανειολήπτες που είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας τους και τηρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στη νέα ρύθμιση κατά των πλειστηριασμών. Όπως αναφέρει το Mega, δεν πρόκειται να δοθεί κάποια παράταση από το αρμόδιο υπουργείο, οπότε όσοι δεν καταθέσουν αιτήσεις για υπαγωγή στη νέα νομοθετική ρύθμιση θα είναι πλέον έκθετοι στον

κίνδυνο κατάσχεσης της κατοικίας τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ζανιάς, πάντως, τόνισε ότι η σημερινή προθεσμία είναι καταληκτική μόνο για εκείνους είχαν στα χέρια τους εντολές πληρωμών και πως για όσους από εδώ και πέρα λάβουν μια τέτοια εντολή, ο χρόνος θα αρχίζει να μετρά από τότε και θα έχουν μπροστά τους 2 μήνες για να προστατεύσουν και εκείνοι την κύρια κατοικία τους.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δανειολήπτες που έχουν ήδη κατασχετήρια στα χέρια τους ανέρχονται περίπου στους 25.000 και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα το πρωί στα γκισέ των τραπεζών είχαν προσέλθει περίπου 16.000 εξ αυτών, αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που μιλούσαν για 8.000 έως 10.000.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας συμβουλεύει τους δανειολήπτες να μην αποχωρούν από τα υποκαταστήματα των τραπεζών αν δεν γίνει δεκτή η αίτησή τους, ακόμη κι αν οι τράπεζες ζητούν επιπλέον στοιχεία, να φροντίζουν μάλιστα να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Στο μεταξύ, η συζήτηση για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς που εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 φαίνεται πως έστειλε χιλιάδες πολίτες στα Ειρηνοδικεία της χώρας προκειμένου να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, που επικαλείται το Mega, το 2013:

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας κατατέθηκαν 9.600 αιτήσεις ενώ το 2012 είχαν κατατεθεί 7.500

Στο σύνολο της χώρας οι αιτήσεις το 2013 έφτασαν τις 32.500, χωρίς ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο

Συνολικά από την εφαρμογή του Νόμου οι αιτήσεις φαίνεται ότι αγγίζουν τις 90.000

Παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα τουλάχιστον έχουν προστεθεί επιπλέον τμήματα, δικάσιμος ορίζεται τον Νοέμβριο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα