Τέμπτη τραγωδία με τρένα: Μαρτυρίες σοκ, τα σενάρια για τη σύγκρουση

Διασωθέντες επιβάτες της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική στα Τέμπη, μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας. «Οι σοβαρότερα τραυματισμένοι είναι στα πρώτα βαγόνια. Είναι όλα νέα παιδιά. Ελπίζω από καρδιάς να μην

έχουμε θύματα. Μας βοήθησαν τα νέα παιδιά. Άνοιξαν την πόρτα, πήραν τα πράγματα μας, μας βοήθησαν να κατεβούμε», είπε μια επιβάτιδα φανερά συγκλονισμένη.

«Ήταν μια μάζα όλα», είπε ένας άλλος επιβάτης επιβάτης

Σύμφωνα με το voria.gr, κάποιοι επιβάτες ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες κατά της Hellenic Train καθώς όπως λένε δεν έχουν καμία ενημέρωση για δικούς τους ανθρώπους.

Μια μητέρα με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της περιμένει στον σταθμό μήπως η κόρη της βγει με κάποιο λεωφορείο καθώς όπως λέει ήταν στο τρένο αλλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της με συνέπεια να μην ξέρει αν είναι ζωντανή ή όχι. Δίπλα της και ο σύντροφός της κοπέλας, ο οποίος όπως λέει μίλησε μαζί της τελευταία φορά κατά τις 11 το βράδυ, ωστόσο μετά τη σύγκρουση την καλεί, αλλά δείχνει ότι είναι κλειστό. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στον ΟΣΕ 4 λεωφορεία με επιβάτες.

Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό επιζώντων

Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, στο επιβατικό τρένο επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας και υπεύθυνος της Hellenic Train

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα με δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ στο ΑΤ Λάρισας έχει οδηγηθεί και υπεύθυνος της Helenic Train. Επίσημη ανακοίνωση από την Hellenic Train για τα αίτια του δυστυχήματος δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος καθώς επετράπη το τραγικό, να κινηθούν δηλαδή δύο τρένα με αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή με αποτέλεσμα τη μετωπική τους συγκρουση, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Τραγωδία στα Τέμπη: Τα σενάρια για τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων

Αγνωστες προς το παρόν παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Το ένα σενάριο, σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, είναι ότι έγινε κάποιο λάθος στην αλλαγή των σιδηροδρομικών γραμμών και οι δύο αμαξοστοιχίες να βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Οτι δηλαδή η η επιβατική αμαξοστοιχία μπήκε σε λάθος γραμμή, με συνέπεια να βρεθούν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και να συγκρουστούν μετωπικά. Το επιβατικό τρένο είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και το εμπορικό προς Λάρισα. Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι να εκτροχιάστηκαν κάποια βαγόνια από κάποια από τις δύο αμαξοστοιχίες, είτε την εμπορική, είτε την επιβατική και να έπεσαν πάνω στην άλλη με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ώρες και ημέρες τα αίτια του τρομακτικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος θα διερευνηθούν για να αποδοθούν και ευθύνες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 85 άτομα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 25 σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερα βαγόνια εκτροχιάστηκαν από την εμπορική αμαξοστοιχία. Αμέσως κάποια βαγόνια πήραν φωτιά. Η σύγκρουση έγινε πριν από τα τούνελ. Μετά τη σύγκρουση διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, με συνέπεια να μην ανοίγουν οι πόρτες του τρένου και να εγκλωβιστούν επιβάτες στο εσωτερικό του.

Τέμπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες -«Τα πρώτα βαγόνια κρέμονταν στον γκρεμό και φλέγονταν»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη, όταν στα Τέμπη συγκρούστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης δύο αμαξοστοιχίες. Επιβάτης έγραψε στο twitter, μία ώρα μετά το δυστύχημα, «Από θαύμα έζησα», ενώ λίγο αργότερα, όταν τον ρωτούν αν είναι καλά, απαντά: «Είμαι καλά, άνθρωποι κλαίνε. Ήμασταν μέσα σε χωράφια, δεν ξέραμε πού να πάμε, πού να πατήσουμε, είχε καλώδια παντού», περιγράφοντας τις δύσκολες στιγμές που έζησε.

Είμαι καλά άνθρωποι κλαίνε
Ημασταν μέσα σε χωράφια δεν ξέραμε οπυ να πάμε που να πατήσουμε είχε καλώδια παντοΰ

— george_smetis (@georgesmetis) February 28, 2023

Από θαύμα έζησα #Τεμπη

— george_smetis (@georgesmetis) February 28, 2023

Άλλος επιβάτης, μιλώντας στην κάμερα, αναφέρει πως ήταν στο πέμπτο βαγόνι, όπου δεν υπήρξε φωτιά, ωστόσο αναφέρει πως η σύγκρουση ήταν σφοδρή.

Δείτε τα όσα συγκλονιστικά περιγράφουν επιβάτες και στην κάμερα του ΣΚΑΪ

«Δεν είδαμε τίποτα. Απλά, άρχισε να τραντάζεται το τρένο, μέχρι που καταλήξαμε με 45 μοίρες γωνία. Πήγα στα μπροστά βαγόνια και το τρένο είχε λυγίσει ολόκληρο, είχε πέσει στον γκρεμό και φλεγόταν. Μόνο εκεί είδα πέντε τραυματίες. Το μπροστινό καταστράφηκε» λέει ο επιβάτης που έζησε αυτές τις εφιαλτικές στιγμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπτη, Μαρτυρίες,tebti, martyries