Τακτικισμοί και έριδες στο ΣΥΡΙΖΑ με το ευροψηφοδέλτιο

Τριάντα ονόματα υποψηφίων (τα μισά) του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, καθώς «παίζεται» έντονο παρασκήνιο στον εσωτερικό του κόμματος, το οποίο θέλει να αποφύγει τις όποιες ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τις οποίες απέρριψε αλλά και να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης, μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη που είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του ψηφοδελτίου.

Η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές εγκρίθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά

επειδή δύο τροπολογίες που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν έγιναν δεκτές, η Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

Αγκάθι παραμένουν κυρίως, τα συνεργαζόμενα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της συγκρότησής του να αναβάλλεται για την προσεχή Μεγάλη Τετάρτη.

Σε παρέμβασή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επέμεινε στις ενστάσεις του, ζητώντας «...να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα απαιτούν από την ηγεσία «...μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό».

Η σοβαρότερη διαφωνία σχετικά με τούς υποψήφιους, «φωτογραφίζει» επί της ουσίας στελέχη, όπως ο ανεξάρτητος σήμερα ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, που τοποθετήθηκε στη λίστα του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ενστάσεις βέβαια, διατυπώθηκαν και από άλλες πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιους όπως οι οικονομολόγοι Γιάνης Βαρουφάκης και Κώστας Λαπαβίτσας.

Αφορμή υπήρξε η μεθόδευση παρουσίασης της ευρωλίστας, που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί να ανακοινωθεί σήμερα το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων, και να μείνουν 1-2 θέσεις ανοικτές ως έκπληξη της τελευταίας στιγμής μέχρι τη Μ. Τετάρτη που είναι η καταληκτική ημερομηνία, η ηγεσία διαμήνυσε ότι θα παρουσιάσει του μισούς υποψηφίους σήμερα, Κυριακή των Βαΐων και τους υπόλοιπους τη Μ. Τετάρτη.

Ο ελιγμός αυτός προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της μειοψηφίας και δημιούργησε σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι –έκπληξη, αλλά αυτή η φορά η έκπληξη θα ήταν για το εσωτερικό του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τελευταία Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει τους υποψηφίους για την ευρωλίστα και η μοναδική στην οποία μπορούν να εκφραστούν με δημοκρατικό τρόπο τυχόν ενστάσεις για υποψηφίους.

Κατά την ομιλία του στην ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στο εσωτερικό του κόμματος να εναρμονιστεί πλήρως με την ηγεσία και να μην δημιουργεί παραφωνίες και να μην διατυπώνει ενστάσεις οι οποίες όπως είπε λειτουργούν αρνητικά στην εικόνα συνοχής την οποία πρέπει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα