Ποια ιστορικά ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί

Πωλητήριο σε ιστορικά ξενοδοχεία της Αθήνας και της περιφέρειας τα οποία βρίσκονται στον έλεγχο των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Eθνική, Alpha Bank και Eurobank, μπαίνει μετά από τις πιέσεις της DG Comp προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να καλύψει άμεσα ένα μεγάλο μέρος του στόχου των 3,5 δισ.

από την εκχώρηση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων.
Οι τράπεζες, ελπίζουν να συγκεντρώσουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ από το εν λόγω project, με τα 3,5 δισ. να «βγαίνουν» από τις πωλήσεις θυγατρικών και ακινήτων και επιπλέον 2,5 δισ. να προκύπτουν από τις συνέργειες στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων. Με τις πωλήσεις των θυγατρικών, όμως, να έχουν παγώσει, η πώληση των ξενοδοχείων μπαίνει πρώτο θέμα στην σχετική ατζέντα με τις διοικήσεις να έχουν θέσει deadline για την ολοκλήρωση των διαδικασιών το φθινόπωρο του 2017.
Έτσι, αυτό που κυκλοφορούσε ως υπόθεση εργασίας γίνεται πραγματικότητα με τις τράπεζες να ενεργοποιούν την διαδικασία πώλησης σε ξενοδοχεία-σύμβολα, όπως το Athens Hilton της Ιονικής Ξενοδοχειακής (του ομίλου της Alpha) αλλά και το King George που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου της Eurobank.
Η περίπτωση του King George είναι ιδιαίτερη καθώς την περασμένη χρονιά το ξενοδοχείο πέρασε στη διαχείριση της Λάμψα A.E., συμφερόντων των αδελφών Λασκαρίδη, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της και το γειτονικό «Mεγάλη Bρετανία», δημιουργώντας έτσι στην πλατεία Συντάγματος ένα ισχυρό ξενοδοχειακό δίπολο, που προσελκύει το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού της πρωτεύουσας. Η Λάμψα διέθεσε 2,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση στο πλαίσιο του ευρύτερου συμβολαίου μίσθωσης του ξενοδοχείου (για το οποίο καταβάλει 700.000 ευρώ το χρόνο) για 5+5 έτη. Υπό τη διαχείριση της Λάμψα το ξενοδοχειακό «δίδυμο» του Συντάγματος, αξιοποιώντας και το ρεύμα από την κρουαζιέρα επέστρεψε σε εντυπωσιακά νούμερα τους τελευταίου μήνες επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αδελφών Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη για την ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος της Ελλάδας και ιδιαίτερα των επισκεπτών υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην Αθήνα. Βάσει της σύμβασης οι επιχειρήσεις Λασκαρίδη θα έχουν και τον πρώτο λόγο για την αγορά του ξενοδοχείου μόλις το πωλητήριο (ή όπως αναφέρουν εναλλακτικά, πληροφορίες, ένα νέο συμβόλαιο μακροπρόθεσμης μίσθωσης) από την Eurobank γίνει επίσημο.
H Eurobank κατέχει πέντε ξενοδοχεία και αυτή την περίοδο πέραν του King George εξετάζει την πώληση ή τη μακροχρόνια ενοικίαση, του Capsis στην Pόδο, αλλά και του συγκροτήματος Ήλιος στην περιοχή Σουνίου (ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Bάρκιζα) με δυναμικότητα 400 δωματίων και παραθαλάσσια έκταση 65.000 τ.μ.
Το Athens Hilton είναι άλλη και ιδιαίτερη περίπτωση. Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά από ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, έχει περάσει από πέρυσι σε κερδοφόρες χρήσεις. Και μπορεί κάποτε η διοίκηση του ομίλου της Alpha να το χαρακτήριζε «κόσμημα» που δεν πωλείται, σήμερα όμως η συγκυρία είναι διαφορετική. Μετά από δύο προτάσεις σε επίπεδο κάτω των 100 εκατ. ευρώ, το θετικό γύρισμα των αποτελεσμάτων της Ιονικής διαμορφώνει μια σημαντική ευκαιρία και η διοίκηση φέρεται να «εξετάζει σοβαρά».
Η Alpha διαθέτει προς πώληση συνολικά περίπου 11 ξενοδοχειακές μονάδες, που βρίσκονται σε Λαμία, Πάτρα, Pαφήνα, Λουτράκι, Aίγινα, Bόλο, Iεράπετρα και Λακωνία, με σημαντικότερες και πιο προσοδοφόρες περιπτώσεις αυτή του Avra, της Pαφήνας, και του το ξενοδοχείο Patra Palace.
Πέντε ξενοδοχεία βάζει προς πώληση και ο όμιλος της Εθνικής που ήδη βρίσκεται σε συμφωνία με το αμερικανικό fund Oaktree Capital για την πώληση της ξενοδοχειακής μονάδας Gerakina Beach στη Xαλκιδική. Επίσης η Εθνική φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία για την πώληση στον όμιλο Mήτση έναντι 38 εκ. του ξενοδοχείου που μίσθωνε στη Pόδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα