«Τα τραγούδια της γενιάς μας»: Λαυρ. Μαχαιρίτσας – Αντ. Μιτζέλος – Τερμίτες

Με “Τα Τραγούδια της Γενιάς μας” ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αντώνης Μιτζέλος, ο Παύλος Κικριλής, ο Φίλιππος Σπυρόπουλος και ο Τάκης Βασαλάκης, η πλήρης δηλαδή σύνθεση των Τερμιτών, 16 χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους στο Σ.Ε.Φ., θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και πάλι για να τραγουδήσουν δυνατά πως το party δεν έχει τελειώσει, στη συναυλία της Κυριακής 5ης Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο.

Μαζί τους θα είναι ο Γιάννης Κότσιρας που ως αφηγητής στο “Αρμαγεδδών”

και ερμηνευτής μαζί με τους Τερμίτες στο δεύτερο μέρος, θα δώσει τη δική του νότα στη μουσική παράσταση, ενώ η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου με τον παραδοσιακό της ήχο θα χρωματίσει τις ενορχηστρώσεις “παντρεύοντας” ήχους, ρυθμούς και μελωδίες.

Η ιστορία του «Αρμαγεδδών»

Ο «Αρμαγεδδών» κυκλοφόρησε το 1982 με 9 κομμάτια σε ξενόγλωσσο στίχο ή instrumental και κινείται σε Progressive Rock, Psychedelic και Ethnic Rock μουσικά μονοπάτια, με έντονες αναφορές στη Βυζαντινή Μουσική και τις Βυζαντινές Κλίμακες.

Οι στίχοι του είναι εμπνευσμένοι από την Αποκάλυψη του Ιωάννη και τις Προφητείες του Ιεζεκιήλ. (Να σημειώσουμε πως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει κάνει μαθήματα θρησκευτικής μουσικής και ψαλμωδίες στη Μονή Πετράκη, ενώ του αρέσει να ασχολείται με θρησκευτικά θέματα). Παρόλο που ο δίσκος τότε δεν είχε πουλήσει πάνω από μερικές εκατοντάδες κομμάτια, με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια δισκογραφία, ενώ θεωρήθηκε και αγαπήθηκε ως ένα από τα κορυφαία δείγματα της Progressive Rock και του Ethnic Rock παγκοσμίως και τα κομμάτια του παραμένουν διαχρονικά και κλασικά. Επιπλέον έχει λάβει ιδιαίτερα θετικές κριτικές από το διεθνή Τύπο, παρόλο που δεν είχε την ίδια απήχηση στην Ελλάδα για τα δεδομένα της εποχής.

Αρχικά οι Τερμίτες-P.L.J. Band (το πρώτο όνομα του γκρουπ που προήλθε από τα αρχικά των ονομάτων των μελών Paul = Παύλος Κικριλής, Larry = Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Jimmy = Δημήτρης Βασαλάκης) ταξίδεψαν στο Παρίσι έχοντας μαζί τους την ηχογραφημένη σε κασέτα σύνθεσή του για να την προτείνουν στην Polygram εκεί. Το ταξίδι δεν ήταν εύκολο από κάθε άποψη. Το παλιό Ford του Ατρείδη, του αδελφού του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ανέβαζε θερμοκρασία όταν ξεπερνούσαν τα 80 χλμ/ώρα, ενώ και η ζέστη ήταν ανυπόφορη. Κάποια στιγμή κατάφεραν και έφτασαν το Παρίσι όπου η Πόλη του Φωτός τους εντυπωσίασε. Ωστόσο, το όνειρό τους δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η γαλλική Polygram δεν συγκινήθηκε από το υλικό. Το συγκρότημα δεν έχασε το θάρρος του. Ο Παύλος Κικριλής με τις ευχές όλων ταξίδεψε με την κασέτα στη Νέα Υόρκη. Ανέβηκε στους Δίδυμους Πύργους στα γραφεία της αμερικανικής Warner και… εισέπραξε τη δεύτερη -διεθνή- άρνηση. Μπορεί στο εξωτερικό αρχικά να βρήκαν κλειστές τις πόρτες, στην Ελλάδα όμως, η τύχη τους χαμογέλασε. Με τη στήριξη του Γιάννη Πετρίδη, η ελληνική Polygram αποφάσισε να κυκλοφορήσει το δίσκο με τη ροκ ετικέτα της Vertigo και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αντώνης Μιτζέλος, ο Παύλος Κικριλής, ο Δημήτρης Βασαλάκος και ο Τόλης Σκαματζούρας πραγματοποίησαν το μεγάλο τους όνειρο. Παράλληλα διασώθηκε ένα έργο που μπορεί να μην συμβάδιζε με τη μόδα της εποχής, ήταν όμως διαχρονικό και πανανθρώπινο. Το εξώφυλλο του δίσκου με τίτλο «Αλλοτρίωση» φιλοτέχνησε ο Αριστομένης Τσολάκης υπογραμμίζοντας πως «Η παραμόρφωση των χαρακτηριστικών της μορφής είναι η υπόμνηση της εσωτερικής ένδοιας».

Ο «Αρμαγεδδών» είναι ένα συμβολικό έργο με επικό ύφος. Συμβολίζει την τελική αναμέτρηση του καλού και του κακού, το τέλος εποχής, τη μάχη για το δίκαιο. Η διαχρονικότητα του ξεκινάει από μια πανάρχαια ανησυχία, εκφράζει μια επιθυμία και αποτελεί μια βεβαιότητα. Ότι θα λάμψει η αλήθεια και θα νικηθεί το σκοτάδι. Η οικουμενικότητα του ξεπερνάει τα σύνορα των κρατών και τις διαφορές των εθνοτήτων. Η ιδέα του ενώνει, συσπειρώνει και συστρατεύει. Εμπνέει, δίνει ελπίδες, όνειρα και όραμα.

Ηρώδειο, Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου,

Τιμές εισιτηρίων:

Κάτω Διάζωμα – Διακεκριμένη Ζώνη: 32,50 ευρώ

A Ζώνη: 25 ευρώ

Β Ζώνη: 20 ευρώ

Γ Ζώνη: 15 ευρώ

Άνω Διάζωμα: Δ Ζώνη: 11 ευρώ

Ε Ζώνη: 7,50 ευρώ (Φοιτητές, Άνεργοι)

Ώρα έναρξης στις 21.00

Keywords
Τυχαία Θέματα