Τα πάνω-κάτω στις ασφαλιστικές εισφορές- Τι αλλάζει για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές σταδιακά, αρχής γενομένης από την 1/1/2017. Οι πιο καθοριστικές αλλαγές αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, όπως όσους έχουν διπλή απασχόληση.

Οι αλλαγές ανά κατηγορία ασφαλισμένων

Δημόσιοι υπάλληλοι: Από την αρχή του επόμενου έτους οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα υπολογίζονται όπως και για τους υπόλοιπους μισθούς δηλαδή στο σύνολο

των αποδοχών τους και όχι σύμφωνα με το ύψος του βασικού μισθού. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της ασφαλιστικής παρακράτησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των πραγματικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σε ότι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ από την αρχή του έτους καταργούνται οι ασφαλιστικές κλάσεις, που αντικαθίστανται από την καταβολή εισφοράς 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για κύρια σύνταξη. Επιπρόσθετα θα καταβάλλουν 6,95% για υγειονομική περίθαλψη όπως και -σε όσους αφορά-7% για επικουρική ασφάλιση και 4% για εφάπαξ. Ενώ η ανώτατη κλίμακα μηνιαίας εισφοράς για σύνταξη καθορίζεται στα 1.172 ευρώ και η κατώτατη στα 117 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες: Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται ασφαλισμένοι όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, για τους οποίους από την 1/1/2017 θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα για ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ που εργάζονται από 0-5 έτη η επιβάρυνση για την εισφορά υγείας θα είναι στο 6,95% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους. Ενώ θα πληρώνουν εισφορά σύνταξης για την πρώτη διετία το 14% του εισοδήματός τους και για τα τρία επόμενα το 17%, με ανώτατο όριο το 20%.

Απασχολούμενοι με μπλοκάκι : Σύμφωνα με τον νέο νόμο όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και απασχολούνται και απασχολούνται σε ως και δύο εργοδότες ασφαλίζονται ως μισθωτοί με τον εργοδότη να έχει την υποχρέωση καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς. Ενώ σε ότι αφορά στους απασχολούμενους με μπλοκάκι που διατηρούν ταυτόχρονα για το ίδιο αντικείμενο και εξαρτημένη σχέση εργασίας η επιβάρυνση θα είναι διπλή αφού θα καταβάλλουν εισφορές τόσο ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και ως μισθωτοί.

Αγρότες: Σε ότι αφορά στους αγρότες, από την αρχή του επόμενου έτους θα καταβάλλουν το 14% του εισοδήματός τους για εισφορά σύνταξης ενώ το 2018 αυτό το ποσοστό θα ανέλθει στο 17% ενώ από το 2019 και μετά θα φτάσει στο 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Ειδικότερα, το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 14% του εισοδήματός τους για εισφορά υπέρ σύνταξης, το 2018 θα κληθούν να καταβάλουν το 17% και από το 2019 και μετά το 20%. Σε ότι αφορά στην εισφορά υγείας αυτή θα είναι το 6,95% του εισοδήματος και η εισφορά για ΛΑΕ στο 0,5%.

Το άρθρο Τα πάνω-κάτω στις ασφαλιστικές εισφορές- Τι αλλάζει για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα