Τα κρυφά φορολογικά «όπλα» του Μνημονίου

Δεν είναι μόνο το μνημόνιο που σκοτώνει μισθούς και συντάξεις, αυξάνει φόρους και δημιουργεί ακρίβεια. Ένα νέο πακέτο ακολουθείτο τρίτο μνημόνιο με σκληρές επιλογές, με αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στους συντελεστές φόρου, νέο ΕΝΦΙΑ,

αλλά και σειρά σημαντικών καθημερινών παρεμβάσεων… Ας τις δούμε αναλυτικά:

1.Περικοπή φοροαπαλλαγών Σχετικώς με τους φόρους εισοδήματος, μέσα στον Οκτώβριο η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει σχεδόν όλες τις φοροαπαλλαγές.

Ενσωμάτωση κεφαλικού φόρου Δεύτερο βήμα είναι να αυξήσει και να ενσωματώσει στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος τον κεφαλικό φόρο, ο οποίος λαμβάνει μόνιμη θέση πλέον σε μισθούς και συντάξεις! Απλοποίηση επιστροφών φόρου Πρέπει άμεσα να λυθεί το μείζον αυτό θέμα, που απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Εξίσωση αντικειμενικών-εμπορικών τιμών Έως τον Σεπτέμβριο του 2016το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εξισώσει τις αντικειμενικές τιμές της εφορίας με τις εμπορικές αξίες, που θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2017.

5.Νέος ΕΝΦΙΑΟ σκληρός αυτός φόρος βρέξει-χιονίσει πρέπει να αποδίδει2,65 δισ. στο κράτος κάθε χρόνο. Το μνημόνιο τονίζει γι’ αυτό τα εξής: «Εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητηςπεριουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,650 δισ. ευρώ».

6.Κτηματολόγιο Άμεση η λειτουργία και ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ε9.

Προϋπολογισμός Εντός του 2015 πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016 και νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019.

8.ΑγρότεςΠρέπει εντός του 2015να έρθει η σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.

Ενοίκια Ρυθμίζεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια. Επίδομα θέρμανσης Να αρχίσει η περικοπή στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το 2106, ώστε να μειωθούν στο μισό οι δαπάνες για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης άμεσα. Πλαστικό χρήμα Έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών με μείωση της χρήσης μετρητών. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016. Λίστα οφειλετών Άμεση θα πρέπει να είναι η κατάρτιση της λίστας οφειλετών. Όσοι οφείλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται και να αποκλείονται από την αγορά. Έλεγχοι λογαριασμών Πάμε σε επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών. Οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας. Αδήλωτες καταθέσεις Έρχεται νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη για καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό.

15.ΠεριουσιολόγιοΟριστικοποιείται η δημιουργία περιουσιολογίου για δικαιότερη φορολογία.

16.Φορολογικά πρόστιμα Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αλλάζουν για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων ή τον ΦΠΑ.

Δημόσιοι πλειστηριασμοί Έως τον Οκτώβριο του 2015 «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου».
Keywords
Τυχαία Θέματα