«Σκληρές» οι διαπραγματεύσεις «Κουαρτέτου» με Κυβέρνηση με επίκεντρο τα «κόκκινα δάνεια»-Τί ζητούν οι δανειστές

Πολύ δύσκολες είναι μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών και τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, με «αιχμή» το θέμα των «κόκκινων δανείων» και ειδικότερα όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας για εκείνους που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσελη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από tanea.gr, υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην πρόταση που θα θέσει στην αυριανή συνάντηση ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθακης και σε αυτά που οι εκπρόσωποι των θεσμών αντιπροτείνουν.

Ειδικότερα, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας

για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσελη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας (12.000 ευρώ άνα οικογένεια).

Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία θα επιμείνει την Πέμπτη, προβλέπει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να φτάνει έως τις 300.000 ευρώ, το εισόδημα έως τις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση αυτή μπορεί να θα δοθεί κάλυψη για τα 9 στους 10 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί. Πάντως κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας πέραν αυτής που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Στη συνολική, πάντως, διαχείριση των κόκκινων δανείων τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στην πώλησης μέρους τους σε distress funds με την κυβέρνηση να προσπάθεια να εξαιρέσει όσο γίνεται περισσότερα δάνεια από ένα τέτοιο ενδεχόμενο με έμφαση στα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Κατά τα άλλα, η «εργαλειοθήκη» Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ και το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη συνάντηση επετεύχθη συμφωνία αναφορικά με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η πρόταση της κυβέρνησης έγινε αποδεκτή από τους δανειστές και προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να μπορεί να είναι αυτός αποκλειστικός μέτοχος.

Τέλος, για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα