Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 21 Νοεμβρίου

Η βύθιση του Βρετανικού

164 π.Χ. – Ο Ιούδας ο Μακκαβαίος, γιος του Ματταθία της Ασμοναϊκής δυναστείας, αναστυλώνει το Ναό της Ιερουσαλήμ. Το γεγονός εορτάζεται ετησίως από τους Ιουδαίους στη γιορτή του Χανουκά.
235 – Ο Πάπας Ανθηρός διαδέχεται τον Πάπα Ποντιανό ως ο 19ος Πάπας.
1877 – Ο Τόμας Έντισον ανακοινώνει ότι ανακάλυψε το φωνόγραφο, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου.
1912 – Το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ του τότε Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιεί την πρώτη

πολεμική περιπολία υποβρυχίου στη παγκόσμια ιστορία. Περιοχή περιπολίας ήταν το Βόρειο Αιγαίο.
1916 – Το πλωτό νοσοκομείο Βρετανικός και αδελφό πλοίο του Τιτανικού βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα.
1920 – Κατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου στο Δουβλίνο, βρετανικές Δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον οπαδών, σε αντίποινα για την επίθεση του Ιρλανδικού Επαναστατικού Στρατού το πρωί της ίδιας ημέρας εναντίον Βρετανών, ενώ αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας δολοφονούνται 3 Ιρλανδοί κρατούμενοι. Συνολικά εκείνη την ημέρα, η οποία έγινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή, σκοτώθηκαν 31 άτομα – 14 Βρετανοί, 14 Ιρλανδοί πολίτες και 3 κρατούμενοι μέλη του Ιρλανδικού Επαναστατικού Στρατού.
1940 – Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επιθετικές επιχειρήσεις από τις 14 Νοεμβρίου, καταλαμβάνει το Λεσκοβίκι, την Κορυτσά και τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν.
1962 – Πραγματοποιείται, χωρίς επεισόδια, η πολυσυζητημένη συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου στην πλατεία Κλαυθμώνος.
1962 – Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας και της ESSO για τη δημιουργία βιομηχανικού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη. Προβλέπεται η ανέγερση δεύτερου διυλιστηρίου καθώς και άλλων βιομηχανιών.
1962 – Υπογράφεται, ύστερα από κοπιώδεις διαβουλεύσεις, η νέα σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση.
1964 – Ενθουσιώδης υποδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο με αντιαμερικανικά – αντιΝΑΤΟϊκά συνθήματα. Υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης και του αδέσμευτου της Κύπρου τάσσεται ο Μακάριος. Στην Αθήνα ο Αμερικανός πρεσβευτής Χένρι Λαμπουίς πραγματοποιεί διάβημα διαμαρτυρίας στον Γεώργιο Παπανδρέου για τον επιθετικό αντιαμερικανισμό του υιού του και του δηλώνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού είναι ανεπιθύμητος στις Η.Π.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα