Τα δύο τηλεφωνήματα του Βαγγέλη Γιακουμάκη στη μητέρα και την αδελφή του

Τις δύο διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, την πρώτη με την αδελφή του Ελένη και τη δεύτερη με την αγαπημένη του μητέρα το βράδυ της προηγουμένης ημέρας της εξαφάνισής του, θέλουν και επιδιώκουν να «ακούσουν» οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Μέσα από λόγια του Βαγγέλη πιστεύει η Αστυνομία ότι ίσως βοηθηθεί να αποκρυπτογραφήσει τις βαθύτερες σκέψεις και τα προβλήματα, που βασάνιζαν τον σπουδαστή και τον οδήγησαν στην τραγική απόφαση της αυτοχειρίας.

Εισαγγελέας και Αστυνομία ζητούν τη βοήθεια

της μητέρας και της αδελφής του Βαγγέλη

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Αττική freepress» αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα, με παραγγελία και της εισαγγελέως Ιωαννίνων που χειρίζεται την υπόθεση, ομάδα αστυνομικών της Κρήτης θα επισκεφθεί στο Ρέθυμνο τη μητέρα και την αδελφή του Βαγγέλη. Θα ζητήσουν από τα δύο πιο στενά συγγενικά πρόσωπα του σπουδαστή να θυμηθούν τι είπε εκείνο το βράδυκαι αν κάτι φαινόταν να φοβάται.

Ειδικότερα από τη μητέρα θα ζητήσουν να τους δώσει να καταλάβουν τι είχε στο μυαλό της, όταν δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, πριν βρεθεί νεκρό το παλικάρι της, «Βαγγέλη, εκτίμησε τον εαυτό σου, είμαστε μαζί σου». Επίσης, πολλές ελπίδες τους ακουμπούν οι ερευνητές και στην αδελφή του Βαγγέλη. Κι αυτό, γιατί εκείνο το βράδυ, με δική του πρωτοβουλία την κάλεσε στο τηλέφωνο και συνομίλησε μαζί της αρκετά λεπτά.

Η «Αττική freepress», που ανέδειξε σε προηγούμενο φύλλο εκτενώς το τέρας του bullying, φέρνει σήμερα στο φως όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας. Ειδικότερα για τις τελευταίες δραματικές στιγμές του σπουδαστή, που έκανε τους πάντες, γνωστούς και άγνωστους, να πάρουν θέση στο μέγα κοινωνικό πρόβλημα. Απλά, όπως συμβαίνει πάντα στη χώρα της υπερβολής, κάποιοι πάνε με μεθόδους buyling να… τιμωρήσουν όσους… άκουσαν ή εκείνοι νομίζουν ότι ευθύνονται!

Τα δύο τηλεφωνήματα με τα αγαπημένα του πρόσωπα

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποκαλυπτικά στοιχεία, την προηγούμενη της εξαφάνισής του, 5 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, ο Βαγγέλης τηλεφωνεί ο ίδιος στις 20 και 17’ το βράδυ στην 19χρονη αδελφή του, Ελένη. Μιλάει μαζί της 12,5 λεπτά. Στις 20 και 56’ τηλεφωνεί η μητέρα στον Βαγγέλη και η συνομιλία αυτή διαρκεί 19 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Η μητέρα του Βαγγέλη έχει ήδη αναφέρει σε γενικές γραμμές ότι στο τηλεφώνημα αυτό δεν της είπε κάτι το ανησυχητικό. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, θα ζητήσουν να θυμηθεί την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως και η αδελφή του Ελένη, που έγραψε στο facebook «αυτοί που ευθύνονται θα πληρώσουν».

Η ημέρα που πήραν τους βαθμούς του – Το τελευταίο τηλεφώνημα από φίλο του

Την επομένη, ημέρα Παρασκευή, ο Βαγγέλης και οι άλλοι σπουδαστές πήραν τους βαθμούς τους. Αξιωματικοί, που γνωρίζουν, αναφέρουν ότι οι επιδόσεις του ήταν πάντα μέτριες, όπως της πλειοψηφίας των σπουδαστών και αυτή τη φορά η απόδοση ήταν λίγο πεσμένη. Από το περιβάλλον του είπαν ότι ποτέ δεν είχε υπάρξει παρατήρηση για τους βαθμούς. Στο τελευταίο τηλεφώνημα, που απάντησε την ημέρα εκείνη ήταν από έναν φίλο και συσπουδαστή του, ο οποίος τον κάλεσε στις 12 και 53΄να πάνε μαζί στην τραπεζαρία να γευματίσουν. Ο Βαγγέλης πράγματι πήγε, έφαγε και μίλησε μαζί του. Τίποτε δεν προμήνυε ό,τι θα ακολουθούσε.

Τον αναζήτησε πρώτη η μητέρα – Ζήτησε από τους Κρητικούς να τον ψάξουν

Οι δύο φίλοι χώρισαν εκεί και ο Βαγγέλης ανέβηκε στο δωμάτιό του. Μια συμφοιτήτριά του κατέθεσε ότι την ημέρα εκείνη, σε αντίθεση με προηγούμενες, ήταν χαμογελαστός! Από το δωμάτιο πήρε κρυφά ένα μαχαίρι, που είχε για το κυνήγι, άφησε τηλέφωνο, πάσο και πορτοφόλι και έκλεισε την πόρτα πίσω του, λέγοντας στον συγκάτοικό του ότι θα επιστρέψει… Οι ώρες πέρασαν. Η μητέρα τον αναζήτησε το απόγευμα της ημέρας εκείνης. Καθώς δεν απαντούσε, επικοινώνησε με φίλους του Κρητικούς της Γαλακτοκομικής και τους ζήτησε να ψάξουν να βρουν τον Βαγγέλη.

Με φωτογραφία στα χέρια έψαχναν τα ίχνη του Βαγγέλη

Εκείνοι, αφού ερεύνησαν στο εσωτερικό της Σχολής και δεν τον βρήκαν, άρχισαν να ψάχνουν όλοι μαζί στους δρόμους της περιοχής. Με μια φωτογραφία του στο χέρι από κινητό τηλέφωνο. Μπήκαν σε καφετέριες, ακόμη και σε σπίτια, να ρωτήσουν αν τον είδε κανείς. Όμως ο Βαγγέλης είχε πάρει τον δικό του δρόμο, καταφέρνοντας να ξεγελάσει με το χαμόγελό του όσους τυχόν ευθύνονται για τη μοιραία απόφασή του…

«Δεν συμβαίνει τίποτα μαμά, αστεία κάνουμε»

Ακόμη και όταν η μητέρα του είχε ρωτήσει τον Βαγγέλη πέρυσι γιατί του είχαν αλλάξει δωμάτιο -μετά από κάποια κρούσματα πειραγμάτων- είχε απαντήσει: «Δεν συμβαίνει τίποτε μαμά, αστεία κάνουμε»… Πάντως, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπόθεση που πάγωσε την Ελλάδα, θα κλείσει χωρίς να κατoνομαστούν αυτοί που μπορεί με τον τρόπο τους να έβαλαν το «λιθαράκι» τους στην κακή ψυχολογική κατάσταση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για κατηγορίες στην υπόθεση αυτοκτονίας

Δεν υπάρχει ως τώρα το παραμικρό στοιχείο για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για εξώθηση σε αυτοκτονία. Ο Ποινικός Κώδικας, στο άρθρο «Συμμετοχή σε αυτοκτονία», προβλέπει ότι «όποιος με πρόθεση κατέπεισε άλλον να αυτοκτονήσει, αν τελέστηκε η αυτοκτονία ή έγινε απόπειρά της, καθώς και όποιος έδωσε βοήθεια κατ’ αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση». Άρα, το ζήτημα για τις Αρχές πέρα από την αναζήτηση των βαθύτερων αιτίων του θανάτου του, είναι και θέμα ηθικό. Πρέπει να απαντήσουν, με δεδομένο ότι ο Βαγγέλης δεν άφησε πίσω του κανένα σημείωμα, κατά πόσον επηρέασαν στην τραγική απόφαση όσα έγιναν γνωστά ότι συνέβαιναν στη Σχολή. Ποιοι ήταν εντέλει οι παράγοντες εκείνοι, που έριξαν βαριά τη σκιά τους στον ψυχισμό του 20χρονου σπουδαστή, τόσο βαριά, που δεν μπόρεσε να τη σηκώσει και να την αποτινάξει από πάνω του, παίρνοντας την απόφαση να αποδράσει…

Keywords
Αναζητήσεις
pote piran bathmous sthn galaktokomiki
Τυχαία Θέματα