Ρύθμιση για απαγόρευση πλειστηριασμών έως το τέλος του 2015 για την πρώτη ή μοναδική κατοικία

Απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015 για τα ακίνητα εκείνα που αποτελούν την κύρια ή μοναδική κατοικία για τους ιδιοκτήτες τους, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματός τους και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ προβλέπει η πολυαναμενόμενη ρύθμιση, που φέρνει στη Βουλή έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω της σε εξέλιξη

διαπραγμάτευσης, το τελικό κείμενο της ρύθμισης που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι όσοι θέλουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης, θα πρέπει παράλληλα να πληρούν σωρευτικά δύο ακόμα προϋποθέσεις:

-το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα, όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης να είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ

-η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους να είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Ειδικά για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή ένας τουλάχιστον εκ των οφειλετών είναι αποδεδειγμένα άνεργος και παραμένει άνεργος έως τις 31/12/2015, τα παραπάνω όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται έκαστο κατά ποσοστό 20%.

Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού οι οφειλέτες, εφόσον δεν είναι άνεργοι, υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές τους μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που το καθαρά μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.

Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67%μ όταν το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ. Μάλιστα, οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο.

Για τους οφειλέτες που είναι άνεργοι και για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός δανειστών, η μηνιαία καταβολή κατανέμεται αναλογικά σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης ως και για έξι συνεχόμενους μήνες αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.

Επίσης, στη ρύθμιση προβλέπεται και η απαγόρευση πλειστηριασμού ακινήτων των εγγυητών για τις συγκεκριμένες οφειλές. Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών και τηρούν την υποχρέωση καταβολής του 10% ή 20% του εισοδήματός τους.

Από την ρύθμιση αυτή πάντως εξαιρούνται οφειλές που προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από χρηματικές ποινές, εξαιρουμένων των διοικητικών προστίμων, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης ή οφειλές που προέκυψαν από χορήγηση δανείων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Εξαιρέσεις και άλλες ρυθμίσεις

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις οφειλές που: α) προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από χρηματικές ποινές, εξαιρουμένων των διοικητικών προστίμων, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είτε β) προέκυψαν από χορήγηση δανείων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των προϋποθέσεων και αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού κατά το χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συγκεκριμένη ρήτρα εντός δυο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου ή δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.

Ο δανειστής κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού μπορεί να καλεί τον οφειλέτη να προσκομίσει, αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007, βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής, αντίγραφο των τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, αποδεικτό έγγραφο με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό Α΄/Βάθμιας ή Β΄/Βάθμιας Επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρων εντός δύο μηνών αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμού.

Γ. Σταθάκης: Από το ΤΧΣ θα χρηματοδοτηθούν τα κόκκινα δάνεια

Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας δεν αποτελεί από μέρους της Ελλάδας μονομερή ενέργεια, σύμφωνα με την εικόνα που έχει από τους Θεσμούς o υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Αυτό διαβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο MEGA, υπογραμμίζοντας ότι ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες και έχει έρθει σε επαφή τόσο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) θέτοντας τους υπόψη τις προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης συνολικά των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί, προσθέτοντας όμως ότι εντός των επόμενων μηνών το υπουργείο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ρύθμιση που θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Για την κεφαλαιακή κάλυψη των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των κόκκινων δανείων ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι αυτά θα προέλθουν από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Παράλληλα, επανέλαβε τις προγραμματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και τους βασικούς άξονες πολιτικής που έχει ήδη ανακοινώσει. Για την τόνωση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ο ίδιος σημείωσε ότι με σημείο αιχμής τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα συνεχιστεί η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, εντός των επόμενων μηνών θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα ΚΕΠ των επιχειρήσεων, ενώ θα έρθει και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος θα δίνει κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην νεανική επιχειρηματικότητα και σε επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν υψηλή προστιθέμενη άξια για την ελληνική οικονομία.

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την άποψη ότι τελικά η χώρα θα φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους της, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν «δυνάμεις» εντός ΕΕ, που προσπάθησαν να ακυρώσουν την σύμφωνα που επετεύχθη στις 20/2 και να επιστρέψουν τη χώρα σε ένα αυστηρότερο μνημονιακό πλαίσιο. Επίσης, σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές που βάζει η κυβέρνηση στον διάλογο που πρόκειται να γίνει, είπε ότι δεν θα πρέπει να συμβιβαστεί η χώρα με οποιοδήποτε νέο μέτρο, το οποίο θα προκαλέσει επιπρόσθετο βάρος στους πολίτες. Τέλος, για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι όσες έχουν ολοκληρωθεί δεν πρόκειται να αλλάξουν, όσες βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης, ενώ όσες δεν έχουν ξεκινήσει δεν θα γίνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα