Τα διαστημικά απορρίμματα «εγκυμονούν» κινδύνους

Ευρωπαίοι ειδικοί αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για τη μείωση των διαστημικών σκουπιδιών που περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για τους υπάρχοντες δορυφόρους, για τις επανδρωμένες αποστολές και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ειδικότερα, τμήματα διαστημοπλοίων και δορυφόρων, εργαλεία που έχασαν οι αστροναύτες και άλλα αντικείμενα είναι ο υπολογισμός των περίπου 4.900 εκτοξεύσεων, που έχουν γίνει από την αρχή της διαστημικής εποχής. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με τα χρόνια πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για μια αλυσιδωτή

σύγκρουση των αντικειμένων αυτών, που θα προκαλούσε το λεγόμενο «σύνδρομο του Κέσλερ».

Ο διευθυντής του τμήματος διαστημικών σκουπιδιών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Χάινερ Κλίνκαρντ, αναφέρει ότι από το 1978 ο αριθμός των διαστημικών σκουπιδιών έχει τριπλασιαστεί.

Η ESA και η NASA έχουν καταγράψει περισσότερα από 23.000 αντικείμενα μεγέθους άνω των 10 εκατοστών. Τα περισσότερα από αυτά κινούνται σε χαμηλές τροχιές (κάτω από τα 2.000 χιλιόμετρα), τις ίδιες που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι και ο ISS.

Keywords
Τυχαία Θέματα