Τα 11 σημάδια που οδηγούν σε …έμφραγμα

Η πρόληψη είναι σαφώς …σωτήρια για την αντιμετώπιση ενός εμφράγματος. Κυριολεκτικά μπορεί να σας σώσει τη ζωή από πρόωρο θάνατο.

Για το λόγο αυτό οφείλουμε να δίνουμε σημασία σε 11 συμπτώματα που μας προειδοποιούν και πρέπει να μας οδηγήσουν κατευθείαν στον καρδιολόγο.
Αν είστε 60 ετών και πάνω, υπέρβαροι ή έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ανήκετε ούτως ή άλλως στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σημάδια που μπορεί να προλάβουν το λιγότερο ένα καρδιακό επεισόδιο και το χειρότερο ένα έμφραγμα.

Τα 11 σημάδια

Διαβάστε

τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και να πάτε κατευθείαν στον καρδιολόγο ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Δυσφορία στο στήθος: Αν έχετε μια φραγμένη αρτηρία ή έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, μπορεί να αισθανθείτε πόνο, σφίξιμο ή πίεση στο στήθος.Ναυτία, δυσπεψία, καούρα, πόνος στο στομάχι, εμετός: Είναι συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.Πόνος στο χέρι: Είναι σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται προς τα κάτω στην αριστερή πλευρά του σώματος.Ζαλάδα ή λιποθυμία: Καλέστε αμέσως σε βοήθεια.Πόνος στον λαιμό ή στην κάτω γνάθο: Αν έχετε πόνο στο κέντρο του στήθους σας, ο οποίος “εξαπλώνεται” προς το σαγόνι, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος.Κουράζεστε εύκολα: Αν λαχανιάζετε ή κουράζεστε μετά από μια απλή δραστηριότητα (όπως το να ανεβείτε τις σκάλες ή να μεταφέρετε τα ψώνια από το αυτοκίνητο) πρέπει να κάνετε το συντομότερο δυνατό ιατρικές εξετάσεις.Ροχαλητό: Αν το ροχαλητό ακούγεται σαν λαχάνιασμα ή πνιγμός, μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας που ασκεί πίεση στην καρδιά.Εφίδρωση: Αν νιώσετε απότομα “κρύο ιδρώτα” θα μπορούσε να είναι καρδιακή προσβολή. Σε αυτήν περίπτωση καλέστε σε βοήθεια να σας μεταφέρουν σε νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.Βήχας που δεν σταματάει: Αν είστε καρδιακός πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 και να διεκομιστείτε με ασθενοφόρο στο πλησιέστερο νοσοκομείο.Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους: Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά δεν κυκλοφορεί το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Αν νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπάει ακανόνιστα πολύ συχνά και για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, τότε επικοινωνήστε με καρδιολόγο για τις προβλεπόμενες εξετάσεις.

«Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι που σας συμβαίνει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας» λέει ο δόκτωρ Τσαρλς Τσέιμπερς, διευθυντής του Cardiac Catheterization Laboratory στο Hershey Heart and Vascular Institute του πανεπιστημίου Penn State των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προσοχή λοιπόν καθώς η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές!

Keywords
Τυχαία Θέματα