Συζητήσεις γύρω από τον εκλογικό νόμο μεταξύ υπουργείου και ΚΕΔΕ

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέο εκλογικό νόμο ενόψει των εκλογών στους ΟΤΑ, το Μάιο του 2014, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, αποφασίστηκε η σύσταση κοινών ομάδων εργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με σκοπό τη συζήτηση των λεπτομερειών του νέου εκλογικού νόμου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ.

Ο

υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε ένα εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να οδηγήσει στο ακηδεμόνευτο των ΟΤΑ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στόχος είναι «να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές στις τοπικές κοινωνίες».

Από πλευράς του ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ εντάσσει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σε μια γενικότερη ατζέντα, που αφορά την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δημόσιο βίο και ειδικότερα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε. Όπως χαρακτηριστικά είπε «επιδιώκουμε ένα νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κρίση», που μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την υποστήριξη των ανέργων, της ανάπτυξης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας».

«Δικλίδα ασφαλείας» με θέσπιση ορίου 7%

Η ανησυχία για ενδεχόμενη ακυβερνησία στους δήμους και τις περιφέρειες φαίνεται πως λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από το υπουργείο Εσωτερικών που σχεδιάζει τη θέσπιση ορίου 7% για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με βάση το νέο σύστημα του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο εφαρμοστεί θα μείνουν εκτός οι μικρές παρατάξεις και θα καρπωθούν τα ποσοστά τους, όσες εκλεχθούν στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Έτσι, ο αριθμός των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων που θα εξέλεγαν με βάση την απλή αναλογική δίνεται ως μπόνους στην πλειοψηφούσα παράταξη που θα διοικήσει το δήμο ή την περιφέρεια. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανόν ακόμη και με 42% που είναι το όριο εκλογής, ο δήμαρχος να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να διοικεί το δήμο.

Σε περίπτωση που επιλεγεί ο τρόπος αυτός, η απλή αναλογική γίνεται ενισχυμένη.

Τέλος, προκρίνεται να αναγράφεται στο ενιαίο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του υποψηφίου δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου και η παράταξη στην οποία ανήκει, ώστε να είναι διακριτή η επιλογή τους, από τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα