Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την αιθαλομίχλη

Σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό της κρατικής μηχανής και των Περιφερειών της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αιθαλομίχλης ενόψει της χειμερινής περιόδου, συγκάλεσε το μεσημέρι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, στην οποία συμμετείχαν η εκπρόσωπος γ.γ. Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων από επτά Περιφέρειες της χώρας, εκ του συνόλου

και των δεκατριών Περιφερειών που είχαν προσκληθεί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν :

Ø Οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας.

Ø Οι έλεγχοι στις εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες).

Ø Η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.

Ø Η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων.

Ø Η ενημέρωση ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ø Οι τρόποι χρηματοδότης των ανωτέρω δράσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι εκπρόσωποι των Περιφερειών, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης, συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά τους, τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας, όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

Παράλληλα, οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν ήδη κινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες, για την προμήθεια αναλυτών μέτρησης καυσαερίων και αιωρούμενων σωματιδίων.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των Περιφερειών, με κόμβο το ΥΠΕΚΑ, για τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, σε περιπτώσεις εμφάνισης επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ολόκληρης της χώρας και κυρίως του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα