ΣΥΡΙΖΑ: Η «νέα σεισάχθεια» και οι 5 προτεραιότητες

Στην προσπάθεια για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας πέντε άμεσες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου.

Ο κ. Τσίπρας,

επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ότι βασικές προτεραιότητες είναι η οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της για την ανάκαμψη, και η εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό.

Οι πέντε προτεραιότητες του σχεδίου που παρουσίασε είναι οι εξής:

1. Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημονίου, με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου. Και ταυτόχρονα έναρξη της αληθινής, σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση, με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας, την οποία χαρακτήρισε ως εθνικό πρόβλημα.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, που θα προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες και στην στήριξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ακόμη σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, θα διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων, την ιδιωτική πρωτοβουλία, όμως, που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο και «όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας».

Μιλώντας για το σχέδιό του για την ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως θα κινηθεί «στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και την ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής», επανέλαβε δε τη θέση του για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μικτά.

Τέλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνοντας το μήνυμά του προς την κυβέρνηση και η τρόικα σημείωσε πως «θα αντιληφθούν ότι η μόνη ρεαλιστική, οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα είναι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την «νέα σεισάχθεια»:

Τη διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και τη μερική διαγραφή, αναλογικά με τη μείωση του ονομαστικού εισοδήματος των υπόλοιπων δανειοληπτών, για όλες τις κατηγορίες δανείων».

Keywords
Τυχαία Θέματα