Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: «Ζούμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- Είχα προειδοποιήσει-είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Ενικό από τη συχνότητα του Star, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο πλανήτης ζει τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό το φαινόμενο υπερβαίνει τις

δυνατότητες μιας χώρας. Δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν υποτίμησε το φαινόμενο, αλλά όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βρει λύσεις και να μοιράσει δίκαια το πρόβλημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως προειδοποιούσε για το φαινόμενο αυτό από την αρχή και για αυτό το λόγο δημιούργησαν για πρώτη φορά υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας με αφορμή την κριτική προς την κα Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως είναι αστείο να λέγεται πως οι προσφυγικές ροές οφείλονται στις δηλώσεις της τότε υπουργού.

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ». Τόνισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε ήταν αντίθετη στην συμμετοχή της Frontex και αποκάλυψε πως το ευρωπαϊκό αυτό όργανο ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για την κωλυσιεργεία της Frontex, ενώ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Κατέληξε δε πως με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τελειώνουν τα παιχνίδια Blame Game.

Για τις απειλές που δέχεται η χώρα για έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας, σε ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και σε μία de facto παραδοχή στα κλειστά σύνορα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Βέτο σε μία Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στην προηγούμενη Σύνοδο επιφυλάχθηκε για ένα βέτο και για αυτό το λόγο τώρα όλοι δείχνουν επικριτικά την Αυστρία και όχι την Ελλάδα. Αναφερόμενος στη στάση της Αυστρίας δήλωσε πως ο καγκελάριος είναι σε δύσκολη θέση, ενώ αποκάλυψε πως πριν έρθει στην εκπομπή του τηλεφώνησε στο κινητό ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και δήλωσε τη στήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα.

Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση απάντησε άμεσα στην Τουρκία πως δεν θα προσγειωθεί το αεροσκάφος στην Τουρκία και πως θα αλλάξουν δρομολόγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα