Συνεχίζονται οι καταλήψεις στην Ουκρανία

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας, την Κριμαία, καθώς μετά την κατάληψη του αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ένοπλοι κατέλαβαν και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης. Συγκεκριμένα, ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Νωρίτερα, τα ξημερώματα περίπου 50 ένοπλοι αναφέρθηκε ότι κατέφθασαν στο αεροδρόμιο με φορτηγά, δημιούργησαν μία ζώνη στον τερματικό και στη συνέχεια μετακινήθηκαν

σε άλλα σημεία, ενώ κάνουν περιπολίες στους διαδρόμους.

Το Russia Today μετέδωσε ότι οι ένοπλοι φορούσαν τις ίδιες στολές και ήταν εξοπλισμένοι όπως οι φιλορώσοι που κατέλαβαν την Πέμπτη την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα της περιοχής, όπως αναφέρει η «Ημερησία».

Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι άνδρες στο αεροδρόμιο κρατούν σημαίες του Ρωσικού Ναυτικού. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι επιβάτες κάνουν κανονικά τις διαδικασίες για τις πτήσεις τους, παρά το γεγονός ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

Την Πέμπτη ένοπλοι κατέλαβαν την τοπική βουλή και την έδρας της κυβέρνησης υψώνοντας σημαίες και φωνάζοντας: «Η Κριμαία είναι Ρωσία!».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ρωσία να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στην Κριμαία, την ώρα που η περιοχή ανακοίνωνε πλάνα για δημοψήφισμα με αίτημα μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Συνέντευξη Τύπου του Γιανουκόβιτς

Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Φήμες ότι θέλον τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να διαμένει σε πολυτελές, πεντάστερο ξενοδοχείο-σπα έξω από την Μόσχα, έναν αγαπημένο προορισμό των Ρώσων μεγιστάνων.

Χθες, ο έκπτωτος πρόεδρος, έσπασε τη σιωπή του, δήλωσε ότι θεωρεί εαυτόν νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να τον προστατέψει από τους εξτρεμιστές.

«Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς... εξακολουθώ να θεωρώ εαυτόν νόμιμο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους», είπε ο έκπτωτος ηγέτης, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την ανατροπή του και τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που λαμβάνουν χώρα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας μας, κάνει θραύση ο εξτρεμισμός. Δέχομαι και εγώ και οι συνεργάτες μου απειλές για την σωματική μας ακεραιότητα. Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν την προσωπική μου ασφάλεια απέναντι στους εξτρεμιστές» δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα