Συμμορία “χειρουργών” Έβρος: Πώς κατάφεραν να εξαπατήσουν τρεις γυναίκες

Επιασαν την «νοσηλεύτρια»-εισπράκτορα και ψάχνουν τους υπόλοιπους της «συμμορίας του χειρουργού»!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Για μία ακόμη φορά, συμμορίες απατεώνων από τη Βουλγαρία άπλωσαν τα δίχτυα τους σε ανύποπτους πολίτες, εμφανιζόμενοι σαν ιατρικό τιμ χειρουργείου! Κι όμως. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από την πρώην εμφάνιση στην ελληνική επικράτεια του συγκεκριμένου τρόπου απάτης, όσες συλλήψεις

κι αν έχουν γίνει, όσα τηλεοπτικά σποτ κι αν έχουν προβληθεί, βρίσκουν οι δράστες τον τρόπο μέσα από την κατατρομοκράτηση και τον αιφνιδιασμό των θυμάτων, να υφαρπάζουν χιλιάδες ευρώ από τα θύματα.

Και η δικαιολογία πάντα η ίδια, με μικρές μόνο παραλλαγές. Στενό συγγενικό τους πρόσωπο δήθεν έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος, νοσηλεύεται «στην κλινική» τους και χρειάζονται κάποιες χιλιάδες ευρώ για το χειρουργείο.

Πέρα από τις αμοιβές του «χειρουργού», που είναι συνήθως και ο αόρατος εγκέφαλος της συμμορίας και πραγματοποιεί τα τηλεφωνήματα του τρόμου από τη Βουλγαρία, δήθεν χρειάζονται χρήματα και για αγορά αναλώσιμων υλικών, που «δεν διαθέτει το νοσοκομείο». Αυτή τη φορά ένα από αυτά τα κυκλώματα, δρούσε για μέρες και νύχτες στην περιοχή του Έβρου.

Πώς γινόταν η είσπραξη

Οι εγκέφαλοι στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα μία γυναίκα, η οποία έπαιρνε εντολές από αυτούς, σε ποιο σπίτι θα πάει να πάρει τα χρήματα. Άλλοτε τα έπαιρνε από κοντά, άλλοτε έλεγε στα θύματα να τα αφήσουν κοντά σε κάδους απορριμμάτων απ’ όπου περνούσε και με μία κίνηση τα έριχνε στην τσάντα. Η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, αναφέρει η Αστυνομία, είχε ως αποτέλεσμα να εξιχνιασθούν τρεις  περιπτώσεις απάτης σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών, σε οικισμούς του Έβρου.

Για τα περιστατικά εξαπάτησης συνελήφθη στις Φέρες Έβρου, μία αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράβαση του νόμου περί εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ειδικότερα, προηγήθηκαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, την 8 και 18-6-2021, άγνωστοι δράστες εξαπάτησαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες σε οικισμούς του Έβρου, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας σε σταθερά τηλέφωνα σπιτιών.

Προσποιούμενος τον γιατρό

«Συγκεκριμένα», αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση,  άγνωστος μέχρις στιγμής δράστης, συνεργός της συλληφθείσας, τηλεφώνησε στις ηλικιωμένες προσποιούμενος το γιατρό και προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση μετά από σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα, τις ζήτησε διάφορα χρηματικά ποσά.

Ακολούθως, μόλις ο δράστης πέτυχε την εξαπάτηση των ηλικιωμένων, στις δύο περιπτώσεις κανόνισε να συναντηθούν τα θύματα με τη συλληφθείσα και να της παραδώσουν τα χρήματα, ενώ στην τρίτη περίπτωση έπεισε την ηλικιωμένη να τοποθετήσει τα χρήματα σε σημείο εκτός σπιτιού, όπου μετέβη η δράστιδα και τα παρέλαβε.

Συνολικά και από τις τρεις περιπτώσεις απάτης οι δράστες απέσπασαν από τα θύματα τους το χρηματικό ποσό των 8.400 ευρώ». Στο πλαίσιο διερεύνησης των παραπάνω καταγγελιών, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνες καταφέρνοντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν τη δράστιδα.

Στην κατοχή της και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Το χρηματικό ποσό των 5.635 ευρώ, 2.780 γραμμάρια καπνού για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι αναλογούντες φόροι και δασμοί και 3.600 τσιγαροσωλήνες.

Οδηγίες της ΕΛΑΣ

Για μία ακόμη φορά  και εν προκειμένω Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας, υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Χαρακτηριστικά δραστών

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμμορία “χειρουργών” Έβρος, Πώς,symmoria “cheirourgon” evros, pos