«Σύμμαχοι Υγείας» εν μέσω κρίσης

Από τη Βάσω Κίτσιου ([email protected])

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο την υγεία των πολιτών, όσο και τη χρήση υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας, με τους πολίτες να αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και τον τομέα Ψυχολογίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης ενός προγράμματος εθελοντικής προσφοράς

ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής.

Σημαντική επίδραση τόσο στην υγεία, όσο και τη χρήση υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας έχει η οικονομική κρίση, η οποία έχει περιορίσει σημαντικότατα τις οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να επιβεβαιώσει πανελλαδική έρευνα της Hellas Health V, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

«Κόβουν» το φαγητό για να πληρώσουν τα φάρμακα

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 56,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πληρωμή των φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για αυτούς, ενώ ποσοστό 52,3% ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων. Ακόμη, η οικονομική κρίση έχει σημαντική επίπτωση και στις πρακτικές εμβολιασμού ενηλίκων, αλλά και παιδιών. Το 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό το κόστος του εμβολίου, ενώ το 14,9% των γονιών δηλώνει ως κυριότερο λόγο για τη μη επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού, το κόστος των εμβολίων και το 7,6% των γονιών το ότι δεν είναι πια ασφαλισμένοι.

Λύση στην κρίση οι «Σύμμαχοι Υγείας»

Ως απάντηση στα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα της υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης, έρχονται οι Σύμμαχοι Υγείας να ενισχύσουν υπάρχουσες δομές Δήμων ή Συλλόγων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ευρύτερης κάλυψης και ειδικότερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, άπορους και ανασφάλιστους. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εθελοντικής μη-κερδοσκοπικής προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, από μέλη ΔΕΠ, επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, που θα υλοποιηθεί από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και ΦΠΨ (Τομέα Ψυχολογίας) του ΕΚΠΑ», εξηγεί η κα Ελίνα Σδράλλη, μέλος των Συμμάχων Υγείας.

Όπως αναφέρει η ίδια, πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατροψυχοκοινωνική φροντίδα ατόμων, που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ιδία συμμετοχή τους σε αυτές. Επιπρόσθετα, οι «Σύμμαχοι Υγείας» αποσκοπούν στην ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», κ.ά.), παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας και πρόνοιας και όχι ανταγωνιστικά ή υποκαθιστώντας αυτούς. «Είναι σημαντικό», τονίζει η κα Σδράλλη, «οι επαγγελματίες υγείας, που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν μέσω εθελοντικών προγραμμάτων, όπως οι “Σύμμαχοι Υγείας”, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα».

Οι δήμοι ως δίαυλος επικοινωνίας

Σημαντικό στοιχείο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι αποτελεί πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή και άλλων τμημάτων επιστημών υγείας (Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική και Ψυχολογία). Αυτό διασφαλίζει τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας από ποικίλες ειδικότητες και συνεπώς εξασφαλίζει την παροχή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης. Στόχος του προγράμματος είναι να συνάψει άμεσα προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με ενδιαφερόμενους Δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και με άλλους φορείς που παρέχουν ανθρωπιστική ιατροψυχοκοινωνική φροντίδα. Οι συμβαλλόμενοι Δήμοι και φορείς θα προσδιορίζουν τις ανάγκες και τους δημότες ή τα άτομα που θα είναι αποδέκτες των προσφερόμενων υπηρεσιών των Συμμάχων Υγείας, στο πλαίσιο των ως άνω προγραμματικών συμφωνιών αποκλειστικά αφιλοκερδώς.

Ποιος μπορεί να γίνει «Σύμμαχος Υγείας»;

Σύμμαχοι Υγείας σύμφωνα με την κα Σδράλλη μπορούν να γίνουν:

Επαγγελματίες υγείας (ιατρός, οδοντίατρος, νοσηλευτής, φαρμακοποιός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κ.τ.λ.) που μπορούν να προσφέρουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και την εμπειρία τους στην ενίσχυση των ιατροψυχοκοινωνικών υπηρεσιών Δήμων ή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων στο λεκανοπέδιο Αττικής.Και άλλα άτομα, μη επαγγελματίες υγείας, που μπορούν να προσφέρουν σε κοινωνικό επίπεδο, εξυπηρετώντας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες, συνοδεία.Εταιρείες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, που θα μπορούν, ως «Σύμμαχοι Υγείας» να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα π.χ. φάρμακα, τρόφιμα κ.ά., στο πλαίσιο του προγράμματος.

Για δήλωση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr ή να καλέσουν στα τηλέφωνα 210-7482015, 210-7487564, 210-7759962, προκειμένου να συμπληρωθεί η αίτηση συμμετοχής και να γίνουν αποδεκτοί οι όροι συμμετοχής τους. Κάθε «Σύμμαχος Υγείας» θα είναι εφοδιασμένος με ειδική κάρτα μέλους, την οποία πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Keywords
Τυχαία Θέματα