Συμφωνία για παρακολούθηση όλων πτήσεων από δορυφόρους

Το θέμα που προκλήθηκε μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Air Malaysia, τον Μάρτιο του 2014, οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα από το 2017, καθώς υπάρχει πλέον διεθνής συμφωνία, η οποία οριστικοποιήθηκε χθες στη Γενεύη, για παρακολούθηση όλων των πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας μέσω δορυφόρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό.

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η διεθνής αυτή συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή

από το 2017, καθώς απαιτείται τα αεροσκάφη να φέρουν νέο ειδικό εξοπλισμό, συμβατό με το σύστημα των δορυφόρων, οι οποίοι θα παίρνουν το σήμερα της κάθε πτήσης και θα το στέλνουν σε επίγειους σταθμούς οι οποίοι θα γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια την πορεία της πτήσης σε κάθε δευτερόλεπτο της διάρκειάς της.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η συμφωνία έγινε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών και προβλέπει τον προσδιορισμό και την απόδοση ραδιοηλεκτρικών συχνοτήτων για την παρακολούθηση των πτήσεων σε παγκόσμια κλίμακα, για τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας. Σήμερα κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μόνο στο 30% της έκτασης του πλανήτη με τους επίγειους δέκτες σημάτων καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ερήμους και ωκεανούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα