Στρατηγοί ετών… 40

Kάποτε το να είσαι στρατιωτικός, μέλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αποτελούσε τίτλο τιμής, επάγγελμα υψηλού κύρους και εισοδηματικής ασφάλειας. Σήμερα όσοι εργάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό και την Πυροσβεστική τρέχουν να φύγουν, να συνταξιοδοτηθούν, ώστε να περισώσουν ό,τι μπορούν από επιδόματα και εφάπαξ, ώστε να αναζητήσουν κατόπιν μία άλλη «μαύρη» εργασία και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Οι μειώσεις μισθών

από το ειδικό μισθολόγιο και η ένταξη του Ταμείου των αστυνομικών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης φέρνει μεγάλη περικοπή στα εφάπαξ των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας από τις αρχές του 2014. Ο Γιάννης Βρούτσης διαψεύδει αυτά τα σενάρια. «Ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν επηρεάζεται από την υπ. αριθμ. 30854/3809 απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον ανασχεδιασμό της νέας τεχνικής βάσης των εφάπαξ παροχών, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014. Το εφάπαξ βοήθημα που λαμβάνουν είναι αμιγώς ανταποδοτικού και όχι προνοιακού χαρακτήρα».

Μέσα στις 20 πρώτες μέρες του 2013, έχουν υποβάλει παραίτηση 230 στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανώτατα στελέχη και μάχιμοι. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Η μαζική φυγή θα συνεχιστεί, αφού όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και δυνητικά είναι σε θέση να παραιτηθούν, φθάνουν τους 20.000 στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις 9.000 στην Ελληνική Αστυνομία. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό θα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης άτομα νεαρής ηλικίας χωρίς επαρκή εμπειρία. Επιτελείς του Πενταγώνου κάνουν λόγο για κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα «κενό άμυνας και ασφάλειας» στη χώρα ελλείψει προσωπικού, καθώς την αβεβαιότητα τροφοδοτούν περαιτέρω φήμες για το τι μέλλει γενέσθαι στο μισθολογικό, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων…

Keywords
Τυχαία Θέματα