Στουρνάρας: Στοχευμένες μειώσεις φοροσυντελεστών

Το «παράθυρο» για αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως τυχόν μειώσεις θα γίνουν χωρίς να διακινδυνεύσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, και θα στηριχθούν

στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματός.

«Καταλαβαίνω, ότι εκτός από τις μείζονες μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και κράτος, ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει την μείωση των φορολογικών βαρών. Η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος της κυβέρνησης θα μας επιτρέψει σταδιακά, χωρίς να διακινδυνέψουμε την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, να εξετάσουμε την αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει:

«Για παράδειγμα, διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία.

Επιπλέον, μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα της εξομάλυνσης των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας.

Αλλά θέλω να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην τόνωση την κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνο εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια της δημοσιονομικής ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα