Στουρνάρας για Προβόπουλο: «Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα!»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δριμύ κατηγορώ κατά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργου Προβόπουλου εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της κατάθεσή τους στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο νυν διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Μεταξύ άλλων του καταλόγισε τα χαμηλά αντανακλαστικά που επέδειξε στην αντιμετώπιση της κρίσης αφήνοντας αιχμές για τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν ελήφθησαν από το 2008.

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για τον πρώην διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο:

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα. Εγώ στην θέση του θα πρόσεχα πάρα πολύ στο τι λέω. Ο κ. Προβόπουλος ας θυμηθεί για το δικό του πόρισμα που έκλεισε την Proton Bank. Εμένα, ο κ. Προβόπουλος, έψαξα όλο το αρχείο μου και δεν βρήκα καμία επιστολή να μου είχε στείλει ως υπουργό Οικονομικών και ουδέποτε μου έστειλε για το γεγονός ότι στην Τράπεζα Αττικής ότι το ίδιο πρόσωπο κατείχε την θέση του προέδρου και θέση στο ΔΣ. Άλλωστε εγώ ως υπουργός Οικονομικών όπως και ο νυν δεν έχει την εποπτική λειτουργία. Αλλού θα το έστειλε… Και αυτό που έκανα εγώ ως διοικητής της ΤτΕ δεν το έκανε εκείνος…Η τράπεζα Αττικής πρέπει να εξυγιανθεί και η τράπεζα εξυγιαίνεται…»

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, επιπλέον έριξε μια βόμβα σχετικά με το ποιοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να πάρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα Αττικής. Χαρακτηριστικά είπε με νόημα: «να σας πως και κάτι άλλο, ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δεν ήταν ιδιώτες φορείς εκείνοι που τα απέσυραν… Δημόσιοι φορείς ήταν… », χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως η Τράπεζα Αττικής έπρεπε να διορθώσει την πορεία της και αυτό έκανε. Για δε την δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα και τα δάνεια που έλαβε από την εν λόγω τράπεζα είπε πως εμείς «δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά τους ομίλους, όπως στην προκείμενη περίπτωση βλέπουμε τον «Τοξότη. Από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ότι η Τράπεζα συνολικά είχε αδυναμίες και υποτιμολογήσεις στο 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Δεν ακολουθούσε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλότερο σαν να ήταν η Microsoft…

Αναφορικά με τα δάνεια στα ΜΜΕ ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι ανέρχονται συνολικά σε 1,3 δισ. ευρώ και αυτά που είναι καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ή καταγγελμένα ανέρχονται σε 317 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ΤτΕ μέχρι τέλος Μαρτίου. Δηλαδή, εξήγησε, ο μέσος όρος είναι στο 25%, όταν στους επαγγελματίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν το 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 29,1% και στην ναυτιλία το 27%.
Το ποσό των 317 εκατ. ευρώ, πάντως προκάλεσε την έκπληξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή Σπύρο Λάππα να τον ρωτάει πώς είναι δυνατόν να λέτε αυτό το ποσό και το στατιστικό στοιχείο όταν εμείς από τα στοιχεία που έχουμε ξέρουμε ότι τα δάνεια του ΔΟΛ, της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, του ΠΗΓΑΣΟΥ και του ΑΛΤΕΡ φτανουν στα 670 εκατ. ευρώ δηλαδή στο ήμιση του συνολικού δανεισμού!

Ο διοικητής της ΤτΕ επέμεινε ότι τα δύο ΜΜΕ που έχουν πρόβλημα είναι ο ΔΟΛ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε και τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ και λίγο το ΣΤΑΡ. Η παρατήρηση πάντως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου ότι ίσως δεν υπολογίζει τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ επειδή είναι σε διαδικασία οικονομικής εκκαθάρισης παρείχε μια εύλογη εξήγηση.

Το άρθρο Στουρνάρας για Προβόπουλο: «Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα!» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα